​Новият кмет на район „Средец“: Ще приветствам всякакви инициативи за махането на МОЧА

Проблемът с „Лафка” ще „лекуваме“ по познатия начин – осветяване и информиране на обществеността, казва пред Faktor.bg Мария Ачкова

Интервю на Косара Белниколова

- Г-жо Ачкова, по време на балотажа за район „Средец“ заложихте на призива за ограничаване на „Лафка“ в квартала? Вече сте законно избран кмет, очаквате ли силна съпротива срещу тази кауза?

- Това, което изразих е личното си отрицателно отношение към веригата павилиони „Лафка“, като към всеки монополист, който завзема малкия местен бизнес, беше подето от софиянци. Те го направиха призив.

Ограничаването на тези павилиони надхвърля правомощията на един районен кмет. Поставянето на преместваеми обекти на територията на района става по определен ред, установен в Наредба на Столичния общински съвет (СОС) – предварително се одобрява от СОС, изготвя се и се приема схема от главния архитект. Районният кмет дава разрешения само за определена зона с по-ниска степен на значимост – това е последната, VI зона. Проблемът беше поставен на дневен ред в общественото пространство. Това е положителен знак, че гражданското общество е силно в район „Средец“ на столицата.

Съпротива не мисля, че е точната дума. Става въпрос за провеждане на определена политика в защита на интересите на по-малките предприемачи. До голяма степен зависи от гражданите, дали в какво би се изразила съпротивата им. С оглед правомощията ми и законовите възможности ще помагам. Като кмет с ясен мандат от избирателите, мога да защитавам и изразявам позиции в обществото и да работя за практичното реализиране на съответстващите политики.

- Но ако собствениците окажат съпротива, как ще я преодолеете?

- Преодоляването ще стане по познатия начин – осветяване на проблема, информиране на обществеността, изразяване на аргументирано обществено становище и ангажиране на компетентните органи да вземат правилното решение. Да се премине през тези стъпки по умен и ползотворен начин, защитавайки обществената кауза, е моят ангажимент. Но като демократ знам, че запазването на преобладаващия обществен интерес ще е ключов.

- Имате ли вече информация за незаконни подобни павилиони в района и смятате ли да ги отстраните?

- Не, нямам такава информация. Но, ще проверя законността на преместваемите обекти, които са разположени на територията на района. Всички незаконни павилиони подлежат на премахване по реда, установен в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

- Смятате ли, че инвазията на „Лафка“ е станала без благословията на районни кметове?

- Не никога не съм твърдяла подобно нещо и не смятам, че е така. Както казах, районните кметове отговарят само за павилиони в последните по значение градски зони и нямат законова възможност да влияят в централните зони. Още повече, че като назначени администратори, както бяха от 2011 г. до сега, те са били длъжни да изпълняват нарежданията от по-висшестоящия орган. В района, павилиони на „Лафка“ съм виждала предимно по площади и булеварди и в подлезите.-

- Имате ли представа колко търговски обекта на софиянци са били затворени, за да се настани КОЙ и какви са загубите на гражданите?

- Не съм правила такова изследване. Предстои тепърва да проведем подробни анализи, засягащи обществото. Възстановяването на Гражданския консултативен съвет към кмета на район „Средец“, първо въведен от по-предния кмет на района г-жа Маргарита Гутева, ще допринася значително за това. Въпросът и призивът, който се породи от него, е предупреждение, което изостря вниманието за в бъдеще.

- Един от „вечните“ казуси в София е премахването на МОЧА? Какво е Вашето мнение по този въпрос? Защо институциите продължават да си прехвърлят топката за собствеността? В каква посока ще дествате вие?

- Районният кмет няма конкретни правомощия, свързани с този монумент – нито със собствеността, нито с охраната и почистването, нито с поддържането на пространството и парка, което пък е в правомощията на дирекция „Зелени системи“ на Столична община.

Мога да изразя личното си мнение, че това е един тоталитарен символ, който не отговаря на културните ни и архитектурни традиции и влияе объркващо на обществото. Защо? Мнозина са против преместването му, защото го възприемат като „паметник“, заради формалното му име. Реално целта му не е била да се „помни“ нещо, а да служи като голямо обявление кой е на власт и кой трябва да се почита – манипулация присъща на диктаторските режими. Показателно е сравнението като размер, отношение и грижа с друг един паметник, който се намира отсреща на бул. „Цар Освободител“ – паметникът на видния български политик и държавник Димитър Петков, който има специални заслуги за града ни като кмет на София. МОЧА продължава да напомня За комунизма по грандиозен начин и това натоварва жителите от стара София, за които е спомен за репресия. Самата Княжеска градина е една от важните социални точки в центъра. Тя има много интересна и богата история, която остава в сянката на монумента, доминиращ пространството. Комплексът е огромен и завзема ценна градска площ, която остава зле използваема за съвременните нужди и не е безопасна. Реорганизация на пространството е необходима и то бързо.

Ще приветствам всякакви инициативи за преместването на монумента. Конкретните ми усилия ще бъдат насочени към открит и компетентен анализ по темата. Ще насърчавам изработването и популяризирането на конкретни градоустройствени предложения сред обществото. И най-вече да бъдат попитани хората какво искат да се случи с това място, какво да е неговото бъдеще и какво внушение искаме да оставим за новите поколения българи.

- Подобрен е казусът и с паметника „1300 години България“? Каква ще е съдбата му?

- Паметникът е на територията на район Триадица. Там вече и Висшият административен съд се е произнесъл. Не мисля, че нещата могат да се бавят още дълго.

- Кои са най-големите проблеми в СОС, според Вас? Смята ли, че след тези избори ще дойде „вятърът на промяната“?

- Проблемът на всяко пълно мнозинство е липсата на коректив. В този смисъл многопартийността на този състав на СОС според мен ще повлияе положително. Друг проблем е липсата на прозрачност. За работата на СОС малко се знае, защото макар заседанията да са публични, не влизат в полезрението на софиянци. Проблем в цялостното развитие на града ни ми се струва отсъствието на ясна консенсусна дългосрочна визия и стратегия, които да надхвърлят един мандат, и които да се поставят не само на хартия, но и последователно да се изпълняват.

- Каква визия ще налагате за район „Средец“ и София като цяло?

- „Средец“ като централен район има много предизвикателства. От една страна, той трябва да е представително място, със специфичен културен и архитектурен облик, привлекателен за туристи, а от друга – това е място за бизнес и забавления.

Но не можем да си позволим да забравяме, че район „Средец“ е дом на над 30 хиляди души. Като районен кмет, моята задача е да балансирам всички интереси в района. Градът е място за интелигентни решения. Но като първостепенна задача виждам интересите на тези жители на района – тяхната безопасност, спокойствие и осигуряване на благоприятна жизнена среда.

Визията ми е за нашият район и за града изобщо е той да бъде чист и безопасен, зелен и устойчив, ефективен и интересен, добре управляван и демократичен.

- Каква е оценката ви за отминалите общински избори?

- Не съм изборен анализатор и не мога да кажа как социолозите и политолозите преценяват резултатите от изборите. Моят щаб и аз сме удовлетворени. За София – Реформаторският блок е твърдо втора политическа сила. Имаме едно силно и качествено присъствие в СОС. Освен това спечелихме няколко важни района. Победата на нашия балотаж бе 66% срещу 33%, което за мен е знак за реформаторското мислене на гражданите на район „Средец“ и че имам какво още да се изисква и очаква в сърцето на София.

Това, което силно ме притесни е начинът на провеждането на изборите и отчитането на резултатите в цялата страна. След 26 години демокрация, отново гласовете на гражданите се отчитат „едно към горе-долу“, което е недопустимо и още повече задълбочава кризата на доверие в политическата система. Затова и твърдо заявих подкрепата си за електронното гласуване.