​Каспаров: Путин е най-опасният човек в света, по-голяма заплаха от Ислямска държава

Ключовият въпрос е ще реагира ли НАТО, ако Русия нахлуе в Латвия или Естония?

52-годишният Гари Каспаров, председател на Фонда за човешки права, се е отдал на каузата да подкопава авторитета на Владимир Путин, главния герой на книгата на Каспаров „Зимата наближава” (Winter is Coming). Тя ще бъде публикувана от издателство Atlantic Books през октомври тази година.

През 2007 година Каспаров предприе неуспешен опит да се кандидатира на президентските избори в Русия, и бидейки един от основните дисиденти в страната, прекара известно време в затвора, няколко пъти срещу него бяха извършвани покушения. Разказвайки за нещастните случаи, сполетели някои от критиците на Путин, един от бившите генерали от КГБ отбеляза, че Каспаров е „следващият в списъка”.

- Адолф Хитлер, несъмнено е имал маса недостатъци. Но ще сгрешим ли, ако предположим, че фюрерът, подобно на Сталин, Робеспиер и Пол Пот са започнали политическия си път, ръководени от идеята за общото благо?


- Нека отначало да дадем определение на думата „благо”. А след това внимателно да се вгледаме в последствията. Сталин е убил повече хора от Хитлер. Макар, че може би сред тях „победител” ще се окаже Пол Пот.

-Какво мислите за Путин? Имал ли е той в начаналото усещане за някаква мисия, поне някакъв намек за филантропия?

-Не. Путин е опортюнист, а не стратег. Той прилича на играч на покер, който е получил добри карти. Отначало той е бил агент на КГБ и се е гордеел с това. А КГБ далеч не е филантропска организация. Ако едно дете мечтае да работи в КГБ, това е повод за тревога.

- Вие чувствате ли се заплашен?

Аз не съм бил в Русия вече две години и половина. Живея в Ню Йорк и се старая да не попадам в страни с репутацията на опасно място. Гледам да не пия чай с определени хора. Просто съм предпазлив и точка.

Вие наистина ли вярвате, че, както казахте неотдавна, Владимир Путин е най-опасният човек в света, по-голяма заплаха от „Ислямска държава”?

- Напълно. През 2008 година той можеше да се оттегли. Но той остана. А сега, като диктатор той попадна в капана на властта

- Западът подцени ли го?

- Силно го подцени. Преди десет години той поддържаше добри отношения с Буш и Блеър. На него му беше нужно да създаде впечатление за представителност, за да удържи властта. Сега му е нужно, Русия да бъде възприемана като обсадена крепост. Затова на Путин повече не са му нужни приятели. Нужни са му врагове.

Какво, според Вас, трябва да направи Западът?

- На първо място, на въоръжи Украйна.

Вие действително ли смятате Крим за първата крачка в империалистическия план на Путин? Ако той беше тук, щеше да ни покаже картата на разрастващото се НАТО и да ни попита: кой е всъщност експанзионист?

- Хитлер също е губил територии.

Ще реагира ли НАТО, ако Русия нахлуе в Латвия или Естония?

- Това е ключовият въпрос. Предполагам, че НАТО няма друг избор.Защото, ако Путин провокира хаос на малък участък от територията на НАТО, НАТО ще прекрати своето съществуване. Именно в това е целта на Путин.

- Имате ли намерение отново да се кандидатирате за президент?

 - За да се върна в Москва и да взема такова решение трябва да се променят много неща. През 2007 година за участие в протест можеха да ме изпратят в затвора за пет дни, сега-за пет години. Аз се занимавах със защитата на човешките права. В това виждам своя дълг. Може би, бих постигнал нещо в политическата сфера едва след като Путин си отиде.

Garry Kasparov: 'Putin doesn't need friends any more. He needs enemies

Превод: Faktor.bg