​Андреев: Неморално е бизнесът да стачкува за тока, а глези децата си с голи полицайки и лимузини

Шефът на Лукойл Валентин Златев е един от големите производители на скъпата зелена енергия, а руската рафинерия не внася данък печалба

Притеснително е, че БСП, Патриотичният фронт и "Атака" не подкрепиха законопроекта за отпадане давността на престъпленията на комунизма

МВР трябва да се изчисти от лица, които пазеха и олицетворяваха модела КОЙ по времето на Орешарски и Йовчев, казва пред Faktor.bg депутатът от ГЕРБ

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Андреев, присъединявате ли се към позицията на премиера Борисов да стачкува с бизнеса, заради променените цени на електроенергията?

- Нормално е българският премиер да мисли за своите големи данъкоплатци, но в случая смятам, че трябва да стачкуваме заедно с гражданите, а не с бизнеса. Защото този бизнес е най-облагодетелстваният в Европа. Къде са най-ниските данъци – в България. Къде бизнесът плаща най-ниските заплати – в България. Къде бизнесът си позволява да не плаща заплати и осигуровки – в България. Кои са хората, които най-сериозно се облагодетелстваха от така наречената нерегламентирана държавна помощ, осъществявайки едни от най-скандалните заменки с държавни и общински имоти – пак представители на този бизнес. Ами да попитаме, кои са собствениците на така наречените зелени централи, които произвеждат скъп ток, а държавата трябва да им го изкупува – пак хора от едрият бизнес. Един от най-сериозните производители на зелена енергия например е Валентин Златев, свързан с Лукойл. Но ето ви парадокс - Лукойл като голямо енергоемко предприятие сега ще приглася на бизнеса и ще стачкува, ако държавата не премахне добавката в полза на обществото, която се формира в цената на електроенергията. Но когато държавата плаща на ВЕИ-та на Златев високата цена за произведения ток, същият този бизнес не протестира. Той мълчеше и когато държавата задлъжняваше, финансирайки криминални проекти като АЕЦ „Белене“, „Цанков камък“ и др. Тогава тези смели бизнесмени мълчаха, защото много от техните фирми усвояваха пари по проектите. А тези бизнесмени и фирмите им не са ли същите, които участваха в приватизацията и после не си изпълниха договорите и ангажиментите към държавата. Много други примери могат да се дадат, затова съм категоричен, че позицията на бизнеса за протест е неморална. Но дори и да погледнем проблема от икономическа гледна точка, всеизвестен е постулатът, че когато една държава е в криза, а нашата държава безспорно е в криза, тогава тя компенсира загубите именно от едрия бизнес, а не от малките и дребни търговци, да не говорим от абонатите. Но когато говорим за морал и претенции добре е да си дадем сметка и кой е големият бизнес – хора като хотелиера Ветко Арабаджиев, който за абитуриентския бал на сина си му подари шоу с 6 голи полицайки и чисто нова лимузина за стотици хиляди лева, докато народът се чуди как да оцелява. Това ли е отговорният бизнес, който в момента се кани да стачкува и плаши държавата? Ако аз съм на мястото на премиера ще им кажа: „Стачкувайте, аз ще бъда с хората!“

- Чисто икономически каква е идеята на държавния регулатор за новите цени на тока?

- В момента НЕК купува от различните производителите на електроенергия микса за 160 лв. за мегават/ч. В същото време НЕК предлага електроенергията на ЕРП-тата за 125 лв. Тоест получава се една ножица, непокрита от 35 лв. За да се компенсират тези загуби е въведена добавка в полза на обществото. Като в момента заради тази добавка бизнесът плаща 19 лв. за мегават/ч, а битовите абонати плащат 52 лв. Идеята сега е да се изравни това, което плащат бизнесът и битовите абонати и сумите да станат по 40 лв. за мегават/ч за двете страни. Целта е цената на микса от цялата произвеждана електроенергия да падне до 133 лв., а изкупуването от електроразпределителите дружества да става на 120 лв. Това в момента е философията на тази реформа, която се предлага от регулатора. Не смятам, че бизнесът трябва да е толкова чувствителен, защото той има огромен резерв, но и е в огромен дълг към държавата и обществото. Най-протежираният бизнес е българският - ниски заплати и ниски данъци. Убеден съм, че Лукойл е една от големите фирми, която се готви да стачкува, но как държавата не ги пита години наред - как съществуват като фирма, след като непрекъснато отчитат, че са на загуба и не плащат данък печалба. Не мога да повярвам, че руснаците са толкова заблудени, че остават този гигант на загуба.

- Преди дни мина в комисия проектозаконът, предвиждащ да отпадне давността за престъпленията на комунизма. Как гласуваха представителите на партиите, има ли шанс проектът да стане факт?

- Аз съм вносител на този законопроект и го предлагам, защото комунистическият манталитет в България все още е определящ и водещ в обществения живот. Поведението на бизнеса е отражение на този манталитет – действат на принципа: „Дайте да дадете“. Не е тайна, че голяма част от бизнеса ни се е пръкнала именно от стопанската номенклатура на БКП. Миналия петък този закон мина на първо четене, имаше свикана извънредна правна комисия. Интересното беше, че демонстративно не присъстваха депутатите от БСП. В последния момент се появи представителят на Атака, адвокат Явор Нотев. ГЕРБ, Реформаторският блок и ДПС подкрепиха твърдо този законопроект и той мина с 11 гласа. Но този законопроект е комплексен, той не разглежда само давността по отношения на престъпления извършени от комунистическия режим. Той се фиксира и върху други важни моменти от съвременната държава – производството и склоняването към наркотична зависимост, престъпленията свързани с тероризъм и изобщо тежката организирана престъпност. Те са факт, защото комунистическата система у нас остана неразградената, в България нямаше лустрация, а тази тежка посткомунистическа престъпност е част от тоталитарния манталитет и стереотипи, които действат в държавата. В този закон има текстове, които предвиждат да няма давност за икономическите престъпления през прехода – източването на банки, държавни предприятия, мафиотска приватизация – това са все рецидиви от неразградената комунистическа система. За съжаление Патриотите гласуваха „въздържали“ и така не подкрепиха този важен закон. Патриотите и Атака, които говорят много за патриотизъм всъщност нямат отношение към тези проблеми. А именно те би трябвало да са най-ревностните защитници на подобно законодателство, защото най-тежки поражения върху патриотичното възпитание на гражданите нанесе именно налаганото 45 години интернационално възпитание от БКП. Всъщност този законопроект, третирайки престъпленията на комунизма, стъпва на съществуващия вече 15 години закон, който обяви комунистическия режим за престъпен. Когато през 2000 г. този закон е приеман, седми се е подписал Красимир Каракачанов, който сега е един от лидерите на Патриотичния фронт.

- Искрена ли е позицията ДПС, няма ли пак да се скрият от пленарна зала когато законът влезе за обсъждане?

- Да се надяваме, че ДПС няма да се държат така както се представиха в 42-то НС. Тогава беше внесен подобен текст, но те един път го подкрепяха, после се въздържаха. Надявам се, че сега ще бъдат последовател и ще защитят интересите на гражданите, които са пострадали от тоталитарния режим и гласуват за тях. Инак що се отнася до корупционните практики, аз не виждам някакъв прогрес при ДПС. Там продължават да толерират модела КОЙ и да работят като корпоративна политическа общност за себе си.

- Миналата седмица поискахте разследване на депутата Карадайъ от Комисията по корупция, но той твърди, че не му пука, как да си обясним тази реакция на недосегаемост?

- Карадайъ първо демонстрира едно голямо пренебрежение към българския парламент, като говори по начин, който трудно се разбира от депутатите. Закачката на Патриотите, че е нужно да му се назначи преводач е напълно основателна, защото знам, че този човек е бил и зам. шеф на държавна Агенция. Не искам да приемам поведението му като някаква проява на башибозушки манталитет на момчето от Барутин. Спрямо него станаха достояние документи за скандало придобито жилище в столицата и ние се самосезирахме. Нещо повече – разширихме обсега на нашето разследване, за да няма обвинения, че към него се изпълнява политическа поръчка или пък към ДПС. Поискахме да се осветят всички подобни сделки с държавни имоти извършени от лица заемащи публична длъжност. Сигурен съм, че с подобни придобивки ще бъдат извадени на показ и представители от други политически партии. Карадайъ няма да е сам. Така че политическата мантра, че се атакува ДПС е несъстоятелна. Категоричен съм, че такова трябва бъде отношението на българския парламент към такива прояви. Въпросът не е само дали законно е придобил жилище, но и дали това е морално. Когато аз бях председател на Комисията по досиетата разполагахме с три държавни апартамента, и тогава членове на нашата комисия искаха да ги закупят. Но аз не разреших и следвах държавния интерес. Защо аз съм могъл да се въздържа, а човекът от ДПС се е облагодетелствал? Но в неговият случай е отговорен и тогавашният областен управител на София, пак от ДПС – Росен Владимиров. Държавен имот с оценка от 55 хил. лв. е разрешил да бъде продаден за 26 хил. лв. След това са взели решение 75% от тази цена да се изплати с компенсаторки, а само останалите 6153 лв. да бъдат платени реално. Така ли се защитава държавният интерес?

- През последния месец темата за съдебната реформа е акцент за парламента, но миналата седмица с мотивите си ВКС разби на пух и прах осъдителната присъда за катерушките срещу Цветан Цветанов. Каква реформа ще правим, след като според висшите магистрати колегите им от по-долната инстанция са некомпетентни, допуснали са политически манипулации и конспирации?

- Това е уникално събитие за правосъдната система. За първи път не хората или политици, а съдии от най-висшата колегия твърдят, че Софийски апелативен съд не е действал безпристрастно, а е изхождал от политически интереси, лични отношения и комплекси. Ако в България действително има обществени сили, организирани в неправителствени организации, сега трябва да излезнат единни и да поискат ВСС да преразгледа трудовите правоотношения на съдиите от САС, които са си позволили да извършват гавра с българското правосадие. Да видим сега колко са последователни противниците на гнилите ябълки в правосъдната система в своето поведение. От друга страна един съдия от ВКС си е позволил да не подкрепи мотивите и решението на своите колеги и е подписал с „особенно мнение“. Става дума за Жаклин Начева, ами тази дама е съпруга на Цветан Начев. Нека хората видят какво се върти в интернет за служителя на ДС Цветан Начев и Монтерей? Тогава всичко ще си дойде на място. Става ясно, кои са хората, които искат Цветанов да бъде осъден. Очаквам от обществото реакция, защото е недопустимо да има такива съдебни процеси, срещу който и да е, ако се е опълчил на системата, която свързваме с модела КОЙ. Подобни присъди могат да бъдат спретнати на всеки, но това не е правосъдие. Всички, които искат в България да се случи съдебна реформа трябва единни да застанат зад Цветанов и срещу тази ясна и скандална сделка, която е била извършена от САС – на всяка цена, независимо от закона политикът да бъде осъден. Това е явно изпълнение на нечии поръчки, защото да съдиш по политически причини и лично мнение означава единствено, че ти не можеш да бъдеш част от българския съд, който зачита европейското право. Навремето медии гракнах срещу Цветанов, как действал като вътрешен министър, а сега се вижда, че има ефективност от тези действия – с ефективни присъди в затвора са „Килърите“, „Наглите“, търговци на дрога, измамници с ДДС, контрабандисти и т.н.

- От четири месеца настоявате официално пред ръководството на МВР да бъде проверена полицай Анна Витанова за злоупотреба с власт срещу протестиращи граждани, а сега тя лъсна в нов скандал с расистки и фашистки статуси във Фейсбук, кой я покровителства?

- Това е една гавра с обществото. Случаят с полицай Анна Витанова е по-частен. По-сериозният въпрос е до кога хора свързани с предишната власт, с кадруването на Цветлин Йовчев и Делян Пеевски ще останат на важни постове в МВР.

- Визирате ли конкретни лица?

- Имам предвид шефа на СДВР. Точно вечерта на белия автобус и обсадата на парламента през юли 2013 г. когато стана известна полицай Витанова, сегашният шеф на СДВР е бил началник на Охранителна полиция. При тази ситуация как този човек да разследва себе си. Полицай Витанова е била награждавана от Цветлин Йовчев за охраната на протестите срещу модела КОЙ. Докато на важни постове в МВР стоят хора свързани с този модел това означава само едно – той няма да бъде разграден, но ще се появяват и страници във Фейсбук в защита на хора които са техни марионетки.

- Упрекът ви към министър Бъчварова ли е?

- Упрекът е към цялото управление. Надеждата на българските граждани беше, че държавата ще бъде решителна по отношение на тези рецидиви. Такъв е и конкретният случай с полицай Витанова, която аз не познавам лично. Но има доста протестиращи, които реално свидетелстват, че тя е била агресивна и е употребила сила срещу тях. Някои от тях са дори разпитани в МВР. Но какво трябва да се случи в силовото ведомство за да има справедливост за потърпевшите?

- Но за каква справедливост можем да говорим, след като на запитване на депутат четири месеца никой не обръща внимание, как да се жалват тогава обикновените хора и да очакват закрила и да имат доверие към МВР?

- Ясно е, че при този начин на действие справедливост трудно може да се очаква. Но съм изумен от коментарите на някои прокурори, които твърдят неофициално, че расистките и фашистки коментари на полицай Витанова били част от личното й пространство, и във Фейсбук човек можел да си пише всичко. Недоумявам, защо до сега Комисията за защита от дискриминация не се е самосезирала за „личното пространство“ на тази полицайка. Но когато говорим за справедливост, аз не приемам като основателни и протестите на полицаите и оставката, която искат на министър Бъчварова. Когато бяха гражданските бунтове срещу Орешарски, тези полицаи висяха денонощно в столицата година и половина, далеч от родните си места, разкарваха ги за охрана на границата при изключително лоши условия, но тогава приемаха всичко това и не протестираха. А обществото пита – в коя държава в Европа полицаите са най-корумпирани, в коя държава са най-дебели, в коя държава има най-ниска разкриваемост на битовите престъпления и най-слаба защита на сигурността на гражданите, но и в коя държава е най-ниска възраст за пенсиониране на униформените? Като български данъкоплатец аз не приемам продукта, който ми предлагат нашите полицаи и затова не подкрепям исканията им, не са справедливи с оглед на обществения интерес. Затова реформата в МВР трябва да се случи за да се отсеят чантаджиите от истински работещите професионалисти. Стачката на полицаите сега е против реформата и за защита на статуквото, което гражданите не искат повече да плащат.

- На много места в държавата зреят конфликти, усеща се напрежение срещу предлаганите реформи, до колко е реалистична руската връзка в тази съпротива?

- Убеден съм, че във всяко нещо, което се е случило след началото на прехода в България, ролята на Русия е била изключително силна и доминираща. Не е тайна, че и в българския парламент има сили, които открито защитават руските интереси. Русия е заинтересована България да страда, да е политически нестабилна, енергийно зависима. Не съм против това да правим бизнес с Русия, да се възхищаваме и учим от техните творци и култура, да сме близки с руския народ. Но съм против да имаме комплекс и да се държим като покорни слуги. Трябва да бъдем достойни граждани на суверенна държава. Никой не отрича правота на Русия да има интереси и у нас и на Балканите, така както и САЩ има такива интереси, но вечният ни проблем е, че трудно намираме баланс между националните интереси и апетитите на великите сили, а най-малко спрямо домогванията на Русия. 25 години нямаме смелост да признаем, че България има много нефт, газ и можем да сме енергийно независими. Чак сега се осмелихме да започнем разкриването им и дадохме на концесии някои находища, как да ни обича тогава Русия?