Николай Марков: Персони-пажове на модела „Кой” управляват ДАНС и прокуратурата

Ако управляващите не започнат реформите веднага, ще станат покровители на мафията

Ние сме заспало племе – хора вчера слезнаха от Балкана, а днес вече са жертви на жълтите павета

Политици и служби се окопаха с преснимани документи, пазят статуквото, казва пред Faktor.bg бившият гард от НСО и експерт по сигурност

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Марков, след арестите в пазарджишкия кв. „Изток“ от ДАНС и прокуратурата твърдят, че там няма клетка на Ислямска държава, но е можело да има, това достатъчен аргумент ли за е шумна и показна акция?

- ДАНС и прокуратурата продължават усилено да работят срещу интересите на българските граждани. Самите те се управляват от лица, персони-пажове на модела „Кой”. Естествено е някак да забъркват професионални каши с политически привкус. Хипотезата за съществуване на клетка на Ислямска държава в България не е и не може да бъде основание за дрънкане на оръжие по улиците. А на ювелирни полуакции, които имитират дейност, сме се нагледали. Цирковото изкуство е в своят залез, ако някои са забравили това.

- Депутат от ДПС обаче съзря политическа поръчка, отбрана или нападение е тази версия, кой може да е поръчителят?

- Политическа поръчка срещу кого ? Волът като рие хвърля на гърба си .Знаем вече зависимостите , които създават обръчите. Те не са от вчера. Още повече, че започвам да презирам хора, които вчера слязоха от Балкана, а днес вече са жертви на жълтите павета. Хайде стига, нали всички сме с офицерски чинове, някои без да са учили за това. Нападението е най-добрата отбрана, нали?

- Анализатори подозират, че арестите са насочени срещу новото правителство и парламентарното мнозинство, целта е да се дискредитират като противници на исляма. От такава акция ДПС, което остана изолирано от властта има интерес, а се говори, че Сараите имат влияние в ДАНС и прокуратурата?

- Овехтяло е мисленето, че има пряка аналогия между тероризма и исляма. Има обаче такъв вид сугестия на Голямата сцена, вероятно в услуга на определени интереси. Заиграването с етническа или религиозна карта е непочтена игра. Всяко стадо си има мърша и работата на политиците е да разясняват това. Онази шепа професионалисти в системата за сигурност ще свършат каквото трябва, а то не е за широката аудитория. Така функционират модерните общества. Твърдо и тихо!

„Сараите” не само имат влияние в ДАНС и Прокуратурата , но тези институции са превърнати в същинска част от самите „Сараи”. Проблемът е, че тези две институции имат господстващо присъствие в правоохранителната система и в системата за национална сигурност. Без структурна реформа и последствията от нея няма да стане. Има хора, които знаят какво означава това и трябва да го направят. Няма друго ефективно решение към този момент.

- Ще превърне ли ДАНС духовника Муса в мъченик на вярата, преди години след подобни арести фаворизираха Ахмед Башев?

- Още Римската империя е осъзнала ,че мъченичеството консолидира и втвърдява определени групи. Не мисля, че това е тайна за някого. По-скоро това знание се ползва от съвременни политици за лични цели. Има нови методики как се процедира с хора, които скрити зад религии вършат дейности, заплашващи цели държави. Крайният резултат е, че не завършват като герои. Така се прави, другото е глупост.

- Има ли необходимост от ново законодателство, което да каже какво е радикален ислям, в Англия две години водеха дебат държавата и вероизповеданието докато стигнат до точни формулировки?

- Това е сложен въпрос. Ислямът е религия със своето трайно присъствие и принос. Деликатно е. Тогава би възникнал въпросът за радикално християнство или друга религия. Има и такива случаи, за съжаление. Англия е мощна държава и може да си позволи такъв дебат, но ние не сме в позицията на силата. Още повече, че обществото там има зрялост за този вид култура. Мисля, че едни открити публични разяснения и дебати между ръководителите на официалните вероизповедания в България ще постави едно добро начало. Политиците използват религиите и мисля, че засега нямат място на този дебат. Когато пораснат - може би.

- Как да си обясним факта, че службите и обвинението демонстрират активност по спорни теми, а проспаха съсипването на КТБ?

- Активността на тези институции е поведение на уплашени от реформи хора. Те си искат статуквото, което познават и им гарантира вечен живот. Забелязвате ли каква сложна формулировка ползват, за да обясняват прости неща! Тяхната работа била „сложна материя”! Е, сложна, сложна ама колко да е сложна, както се изразява народното творчество. Истината е, че повечето са се увъртяли в такива финансови плетки, че не е за приказка. Успяха дори да вземат страха на смели политици. Смешно е. Знае се как са се окопали с преснимани документи за тоя и оня. Всяко начало обаче има и край. Ако политиците, от които зависи реформата, не я започнат веднага, а продължат с оправданието: „това е дълъг процес”, много скоро ще станат покровители на мафията. Отново ще започне процес на вадене на кирливи ризи, защото има кой, но ще е късно. Това е уникален шанс за разумни действия и е глупаво да се проиграва евтино.

- Нелегалните емигранти, прииждащи от Турция не са ли по- сериозна заплаха за България на този етап?

- Проблемът с нелегалните хора, които пресичат по всякакъв начин границата ни, е огромен. На този фон показните акции на ДАНС и прокуратурата са детска игра. Излишно разхищаване на сили и средства и може би PR акция, подобна на акцията на жандармерията за охрана на малките населени места по времето на Йовчев. Има съвременни начини за прихващане на опасни хора, които влизат в една държава, както и за противодействие на такова поведение. Ние сме толкова малка страна, че се чудя на това, което ни се случва реално. Сякаш живеем в сън, който изпива силите ни, а няма край. Сигурен съм, че решението е просто и ще съжаляваме един ден, че сме загубили толкова време в страх. А големият, истински страх днес е във водачите ни. Имали сме велики водачи и скоро паметникът на един от тях ще се издигне в Брюксел, но не и над заспалото ни племе. И отново ще се срамуваме!