​Стефан Гамизов: Играта на тронове и царства в България трябва да спре!

Делян Пеевски и Прокопиев са в една лодка и си мечтаят за хаос в банковата система

Прокуратурата може спокойно да поиска задържане на Орешарски и Десислава Терзиева за злоупотреба със служебно положение

Българите трябва да проявят разум: добри или лоши, ГЕРБ трябва да имат самостоятелно управление, казва пред Faktor.bg председателят на "Гражданска лига за България"

Интервю на Ива Оприкова

- Г-н Гамизов, договорите по проекта „Южен поток” , които не представляват търговска тайна и не засягат трети страни бяха разсекретени и отворени по сигнал на „Гражданска Лига за България”. Какво е било скрито за обществеността?

- Всичко продължава да е скрито от българското общество. Тези документи, които знаем вече не могат да ни посочат цялата истина, по-голямата част от документацията е под цензура. Големите медии са ни “затворили“ устата и не ни разрешават да говорим за това злодейство. Но едно ще ви кажа: Прокуратурата може спокойно да поиска задържане на бившия премиер Пламен Орешарски и бившият министър на регионалното развитие Десислава Терзиева за злоупотреба със служебно положение, от което са настъпили немаловажни последици. Всъщност трагични последици.

- Има ли ясното каква е цената на проекта и колко ще бъде поета от българската страна?

- Не това е важно, а защо е извършено престъплениe с изкуствено раздуване на стойността на строително-монтажните работи. Цели 3, 5 пъти? Това означава, че България няма как да получи пари от транзитни такси десетки години. За да бъда обективен, трябва да се знае, че по тази схема се осъществиха Марица Изток 1 и 3, както и “Цанков Камък“. Разликата е, че в т.н американски проекти са действия на частни лица и става дума за нещо, за което вярвам рано или късно американското правосъдие ще се намеси и ще накаже виновните по собственото си наказателно законодателство, а в “Южен поток“ става дума за класическа нагла агресия от една диктатура с ясна цел да бъдат нанесени вреди на българската държава – икономически и политически.

- Месец преди правителството да подаде оставка, премиерът Орешарски се срещна с американски сенатори и каза, че замразява „Южен поток“. Сега служебното правителство напълно прекрати работата по проекта, а в същото време се назначават заварчици, разтоварват се тръби. Каква е тази игра?

- Тогава премиерът Орешарски е измамил сенатор Макейн и българското общество. Да измамиш и лъжеш военен съюзник по време на най-голямата военна криза на съвремието в полза на враговете на НАТО е предателство и срамен случай,с който той опозорява първо себе си и българската държава, но да измамиш българското общество и тази измама да бъде облечена с документални действия е въпрос, който е време да бъде на бюрото на съответните прокурори. Има ясни текстове в НК за шпионаж и вредителство срещу държавата. Орешарски пише някакви писма за “спиране“ на “Южен поток“, едва след като строителното разрешително е издадено, от него са произлезли права за руската страна и е бил вече уверен, че Владимир Путин е получил своето. Време е да имаме министър-председател, който да бъде разследван. Нищо, че Орешарски е под закрилата на Доган. Нищо, че ДАНС е тотално “пробит“ от руснаците и Москва контролира службите ни. "Южен поток" не е спрян! Има си строително разрешително издадено в последните дни на правителството Орешарски и цялата пушилка за спирането му е лъжа!

- И веднага идва асоциацията с АЕЦ „Белене“, подобна съдба ли очаква и газопровода?

- Надявам се с “Южен поток“ да се случи същото. Не виждам причина да се осъществява нещо, от което не е възможно да печели българската държава и българските граждани. Докога Газпром и другите руски държавни фирми ще ни грабят и ще ни превръща в бедняци? Докога ще ни “пробутват“ лъжите за големите несъществуващи ползи от руските енергийни проекти? Такива ползи няма, а има само загуби и злоупотреби!

- Каква би била логичната първа стъпка на новото правителството по този общeствено значим проект?

- Денонсиране на междудържавното споразумение на основание Виенската конвенция за международните договори. След това да се поканят руснаците на преговори и да им се обясни, че България е суверенна държава, която е част от ЕС и НАТО. Има закони и правила, които трябва да се спазват, колкото и да мразят това Москва и марионетките им в България. Ако иска да транзитират газ са добре дошли, но ако искат да лъжат, мамят и рушат българската къща – нека да се махат! Същото се отнася и за другите мегадалавери в енергетиката, независимо от произхода на организаторите им по паспорт. Руснаците да дадат точка на присъединяване към българската газопреносна мрежа и точка на напускане. Имаме държавна фирма, която трябва да транзитира газ – Булгартранзгаз. Ако трябва ще бъде разширен капацитетът на газопреносната мрежа, разбира се, ако руснаците дадат гаранции за всяка българска инвестиция, която те възнамеряват да ползват. И после ще преговаряме, колко ще плащат за транзита на газ! Руснаците трябва да се научат, че не може само да грабят в България, а трябва и да плащат, ако искат нещо, което е българско! Ние не искаме нищо тяхно без пари и те трябва да спрат да искат в България всичко да им е бащиния.

- Преди време обвързахте срива в КТБ с проекта „Южен поток”, финансовите потоци по линия на Южен поток“ скараха бизнес партньорите и предизвикаха банкова криза. Днес и прокуратурата и БНБ искат да изправят КТБ , а не да я фалират. Искрени ли са тия желания или просто печелят време?

- Не казах точно това, а предупредих, че Москва прави опит за финансова и икономическа дестабилизация на България чрез КТБ. Кой крив, кой прав, кой на булката брат, всичко това е без значение! Стига с тази игра на тронове и царства! Царството е едно и се нарича България. Царят също е един и е това са българите. Който мисли друго се е объркал или служи на враговете на България в Москва. 7 милиарда лева на българските граждани са под въпрос! Предполагам, че не съм единствен в достигането на този извод. Когато в САЩ и Еврозоната избухна банковата криза, никой не се занимаваше с нищо друго, освен да се запази финансовата стабилност и парите на хората. Само това е важно сега! Гражданската банкова войната, която беше разпалена от руснаците и много институции бяха въвлечени в нея без да разберат, как и кой ги манипулира, трябва да спре преди България да потъне във финансов, икономически и политически хаос!

- Изповедта на адвоката на банкера в изгнание предизвика дебати. Мнозина поискаха да докарат в чувал и с белезници от Белград Цветан Василев, други решиха , че правилният подход е да изпълни оздравителния си план за банката дори и в странство? Кое е правилното тълкуване?

- Цветан Василев си има своята вина за всичко това, защото той си е избрал Пеевски за бизнеспартньор. Но все пак мисля, че Цветан Василев сам каза, че е готов да изпие горчивата чаша за своите грешки и лоши решения. Tой е мажоритарен собственик на КТБ и всички български власти са длъжни да му дадат възможност да заплати за грешките си и да оздрави банката със съдружниците си.Това би било логичното решение. Крайно време е да се престане с двойните стандарти! Каквото за Първа инвестиционна банка, същото трябва да се случва и с КТБ! С какво вложителите на КТБ са по-малко български граждани от тези в ПИБ? Ако българските власти не го направят, това означава, че целта на тези власти е рухване на КТБ. Време за арест, съд, справедлива присъда, оправдаване или реабилитиране на Цветан Василев винаги ще има, но времето за парите на българите и цялата финансова стабилност на България вече изтича и затова спасяването на КТБ е несравнимо по-важно от всичко друго.

- Имат ли изгода трети лица да предизвикат хаос в банковата система?

- Питайте хората от Пеевски до Прокопиев – всички вече са в една лодка. Каква ирония! Пеевски и Прокопиев сега са с обща позиция. Не знам как се чувстват и двамата. Какво ли ще се роди от тази перверзна скрита любов, придружена с балканско антибанково инвитро? Не искам да си го представям дори!

- След близо месец предстоят избори, победителят е ясен – ГЕРБ, кои са най-възможните коалиции между играчите на политическия терен?

- Надявам се колебаещите се 5-7% българи да не позволят коалиции и да гласуват за ГЕРБ. Добри или лоши, ГЕРБ трябва да имат самостоятелно управление! Колебаещите се да се замислят за собствените си интереси и да си спомнят за Доган, Местан, Станишев и Сидеров преди да слушат пропагандата на слугите на Москва. Коалиция в България под каквато и да е форма е равно на трагедия в този момент!

- Около листите на реформаторите текат скандали. Чухме и за откровена търговия с кандидатдепутатски места. Не разклащат ли доверието в евентуалния партньор на Борисов?Как да им повярва ГЕРБ?

- За реформаторите или добро или нищо, както чух, че е модерно да се казва. Затова ще замълча!

- Популярен сценарий за изход от вота е управление на ГЕРБ с реформаторите, негласно подкрепен от ДПС. Доколко е вероятен?

- Не вярвам в това. Бойко Борисов се обича достатъчно, за да не се самоубие с отровата с име ДПС.

- Застрашена ли е БСП от провал на 5 октомври? Как да тълкуваме „мълчанието” на Станишев зад граница.

- Не са важни провалите на БСП, а неспирните провали и трагедии, които носи на България тази политико-икономическа шайка. А Станишев? Семейство Станишеви са милионери, въртят си бизнеса в странство и сигурно ни се присмиват в Страсбург. На тях не им пука за българите и България. Българите забравят бързо всичко и Станишев това чака. Готови пари бързо се харчат и скоро ще му трябват нови.

- Кой е най-лошият сценарий за предстоящите избори?

- Цветлин Йовчев и руските му господари да си довършат работата с такава безумна политическа конфигурация, че България да потъне във финансов и политически хаос. Демографските и икономически показатели са такива, че една такава ситуация може да доведе до пълна национална катастрофа.