​Деси: Близнашки да каже – съгласен ли е, че МВР не е разработвало протестиращите

Йовчев, ДПС и Орешарски носят отговорност за репресиите срещу гражданите

Предупредиха ме, че като пресичам улиците, е по-опасно, отколкото в МВР

Няма да емигрирам, но при провал на властта пак ще бъда на улицата, казва пред Faktor.bg един от символите на недоволните

Изявлението на вътрешния министър Йордан Бакалов, че протестиращите не са били обект на разработки от страна на МВР, изправи на нокти много от недоволните граждани, които 14 месеца не спряха да искат оставката на правителството на олигархията. Темата се оказа най-коментираната в социалната мрежа през последните 24 часа. Несъгласна с тази позиция е и един от символите на гражданското недоволство – 16-годишната Десислава Николова. Пред Faktor.bg баща й Филип бе категоричен, че върху семейството му е оказван натиск от МВР, а познава и други хора, които са били обект на репресии. Според него или министър Бакалов е бил подведен от главния секретар Светлозар Лазаров, който беше срещу гражданите, или това правителство не иска да бърка в старите рани и да извади истината.

Обективна ли е проверката на МВР, кой заповядваше репресиите и ще мълчат ли младите при следващ провал на власт – отговаря Деси.

Интервю на Стойко Стоянов

- Деси, как прие изявлението на вътрешния министър Йордан Бакалов, че протестиращите не са били разработвани и притискани от МВР по време на демонстрациите срещу правителството на Орешарски?

- Тази позиция на министър Бакалов категорично се разминава с това, което правеха Орешарски и Цветлин Йовчев с протестиращите граждани. Обществото помни какво се случваше в продължение на месеци. Някой явно лъже в случая, а истината вероятно е някъде по средата, но тя трябва да се разбере. Повече от ясно е, че по време на гражданското недоволство предишният министър Йовчев събираше информация чрез своите служители. Записваха се лични карти и данни на гражданите, привикваха се на разговори. Да не забравяме, че Орешарски и Йовчев говореха за профила на протестиращите, а това най-малкото показва, че са изучавали и профилирали специално хората. Затова казвам, че или Бакалов, или Йовчев лъже.

- Ти самата се оказа в един момент жертва на такъв тормоз, преживя ли стреса?

- Да, преживях го, но нещата бяха толкова силни, че всеки един момент очаквам да се случи пак нещо подобно. Няма сигурност и в тази държава, човек не знае какво може да му се случи. Реално заради участието си в протестите срещу правителството на Орешарски аз бях обект на натиск и манипулации. Бях разпитвана в полицията и за странични неща. Разпитът уж трябваше да установи дали съм добре, дали всичко покрай мен е наред, а всъщност въпросите бяха: „Кой организира протестите, с какво се занимава „Протестна мрежа”, коя е Антоанета Цонева, кой е Асен Генов” – от този род питания. Разпитът действително не беше дълъг, в рамките на минути, но не се интересуваха от моята сигурност, а от странични въпроси. Натиск беше оказван и върху баща ми. Викнаха го в МВР на разпит преди мен. Интересен е фактът, че човекът, който ме разпитваше, накрая ме предупреди да внимавам как пресичам по улиците, защото било по-опасно, отколкото в полицейското управление.

- Като заплаха ли прие тази „загриженост”?

- Да, аз приех тези думи като заплаха, но може и да не е бил такъв смисълът на думите му.

- Допускала ли си, че правителство, чийто премиер бе активен протестър, може да обяви, че МВР не е притискало недоволните граждани?

- Не съм очаквала точно от служебното правителство да направи такава констатация. Изненадана съм, но настоявам и премиерът Близнашки да каже дали е съгласен с тази проверка и констатация на МВР. Неговата позиция ще бъде много важна.

- Трябва ли да бъдат разкрити хората, които са издавали дори и устни заповеди за репресии и манипулиране на протестите?

- Основните имена мисля, че се знаят от всеки – това са министър Йовчев и ДПС. Орешарски също трябва да носи отговорност. Добре е да се знаят и конкретните изпълнители, но поръчителите са ясни.

- Ти си млад човек, какво очакваш от предстоящите избори?

- Надеждите ми са да се промени държавата. По този начин не може да продължаваме да живеем. По всяка вероятност ГЕРБ ще се върнат на власт и силно се надявам Борисов да си е взел поуките от предишното управление. Важното е какво ще направят от тук нататък и в никакъв случай да не повтаряме старите грешки, защото затъваме – вече сме под дъното. От предстоящите избори очаквам още и ДПС, и БСП никога повече да не се върнат във властта, и да управляват тази страна.

- Ако очакваната промяна не се случи, ще излезеш ли отново на улицата, или ще емигрираш?

- Със сигурност няма да емигрирам, но и със сигурност отново ще изляза на протест. При всички случаи няма да съм безразлична към случващото се.

- Твоя снимка с насълзени очи и полицай, който стискаш за ръцете, обиколи световните медии, срещала ли си се с този човек след това?

- Не, никога не съм се срещала с него, дори не знам как се казва. Съмнявам се и дали, ако сега го видя, ще го позная.