Пърленки с кашкавал и сирене

Поднасят се веднага - топли, вкусни, ароматни

Необходими продукти

500 г брашно
300 г кисело мляко
1 яйце
50 г кашкавал
50 г сирене
3 с. л. зехтин
20 г мая
1 с. л. сол
1 ч. л. захар

Приготовление:

Маята и захарта се слагат в 100 мл хладка вода.

В купа се слага брашното, прави се кладенче и се сипва киселото мляко. В него се поръсва содата (по този начин се гаси и тестото не киселее).

Добавят се яйцето, солта и зехтина. Разбърква се леко и се слага маята. Отново се разбърква, докато брашното поеме останалите продукти.

Тестото се прехвърля върху плот и се меси докато се получи средномеко тесто и не лепне по пръстите.

Поставя се в купа, завива се с фолио и се оставя да престои 30 минути на топло, за да втаса.

След това се разделя на 8 топки. Дъската и точилката, които ще се ползват се намазняват със зехтин и всяка топка се разточва леко.

В средата се поръсва с настърганите сирене и кашкавал и краищата се завиват навътре. Отново се разточва за кратко и пърленките се слагат на скарата.

Пекат се от двете страни до зачервяване.

Веднага се намазват с масло и се поръсват със суха самардала и пресован чесън. Поднасят се веднага.