Къпана питка - вкусна, лесна и бърза

Питката се нарича къпана, защото трябва да я изкъпем за кратко във вода

Често на работещите и ангажирани домакини им се налага да приготвят нещо бързо, но вкусно, за да зарадват своите семейства.

Необходими продукти:

500 г  брашно

2 бр. яйца – разделяте белтъците от жълтъците

200 мл прясно мляко + 2 с.л. за маята

10 гр. суха мая – 1 пакетче

1 ч.л. захар

1 с.л. олио

сол на вкус

краве масло – за намазване на тавичката, ако не използвате хартия за печене

тензух

Забележка:

Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура, особено млякото и яйцата.

Приготвяне:

Включете фурната на слабо да загрява.

Сложете маята в съдинка с 1 с.л. захар и 2 с.л. прясно мляко.

Разбъркайте и оставете да се надигне.

През това време сложете пресятото брашно в подходящ съд. Направете кладенче и сипете разбърканите белтъци, но не разбити на сняг.

Прибавете прясното мляко, олиото и солта.

Накрая сложете и маята.

Замесете меко тесто. Свийте го на топка и го сложете в тензуха.

Сложете тестото с тензуха в съд с леко хладка вода.

Ще видите как в началото тестото на вашата къпана питка ще падне на дъното. Но след като постои няколко минутки, ще изплува, защото е втасало.

Когато тестото на вашата къпана питка изплува на повърхността, извадете го.

Сложете го в намазаната тавичка или покрита с хартия за печене.

Разстелете го, надупчете го с вилица и го намажете с двата разбити жълтъка.

Сложете вашата къпана питка да се пече при 180 градуса. Най-добре е, ако вашата фурна има вентилатор.

Печете между 30 и 40 минути.

Когато къпаната питка се изпече, наръсете я с малко водичка и я покрийте с кърпа или с фолио да омекне.