Празнично меню за Великден

Печено агнешко и дроб сърма по Беломорски

Отколешна е традицията на Възкресението Христово всяко семейство да се събира на празнична софра. След дългия великденски пост идва ред на вкусните местни гозби и обредни храни, които жените приготвят специално за светлия празник. Задължително на трапезата се слага пълнена агнешка плешка, дроб сърма, козунаци, великденски яйца, червено вино, сушени плодове.

За да почувствате истинска наслада от празника, ви предлагаме изпитани рецепти за великденското меню, които със сигурност няма да ви разочароват.

Печено агнешко и дроб сърма

Необходими продукти: Една агнешка плешка (да не е по-голяма от 3-4 кг.); белият дроб на едно агне заедно с булото; 2 ч.ч. ориз, 3-4 връзки пресен лук, 2-3 глави стар лук, 1 връзка пресен джоджън (гьозум); 1ч.ч.олио, сол на вку; 6 листа от лапад.

Начин на приготвяне: Предварително осолявате месото и го оставяте на хладно място за 3-4 часа. След това го слагате в подходяща тава, заливате го с малко олио, наливате вода, колкото да покрие дъното на тавата и печете на фурна "горе и долу" месото на 300 С за един час. От време на време е добре да го заливате с предварително затоплена вода. След това обръщате плешката и печете още един час от другата страна. И така месото се пече, докато кожичката получи приятен загар, а месото омекне като гъба.

След като обърнете агнешката плешка, започвате да приготвяте дроб сърмата. Сварявате в средно голяма тенджера белият агнешки дроб, след което го нарязвате на малки кубчета, както картофите за мусака. В друга тенджера задушавате ситно нарязания стар лук в олиото и сол на вкус. Когато лукът вече е поомекнал, прибавяте измития ориз, като бъркате, докато оризът се остъкли. Добавяте към него бульона на сварения вече дроб (не по-малко от 5-6 чаши) и го оставяте да къкри за около 10 минути. След това прибавяте към него нарязаният на ситно пресен лук и бялото дробче. Когато сместа е напълно готова (оризът не трябва да хрупка), слагате към него и ситно нарязания джоджън. След това върху всяко листо от лапад, които сте наредили в тавичка, подреждате дроб сърмата, като я оформяте като купа сено и върху нея поставяте булото. Слагате я в загрятата фурна само на запичане и печете около 15-20 минути, докато булото леко се зачерви. През това време приготвяте гладка смес от 2 яйца и 2-3 с.л. брашно. Преди да извадите готовата вече дроб сърма, обилно намазвате всяка купа със сместа и връщате тавата във фурната за още около 5-7 минути.

Сервирате в големи плоски чинии, като подреждате по ваш вкус парче от печената агнешка плешка с една дроб сърмичка, лютива чушчица и стрък пресен чесън. С дроб сърмата върви много и хубаво овче кисело мляко.

Много подходяща за ястието е салата от репички, пресен чесън и магданоз, овкусени със зехтин, малко балсамов оцет и сол.

За тези от вас, които предпочитат на Великден да похапват пълнена агнешка плешка – може да си доставят това удоволствие. С плънката, която приготвяте за дроб сърмата, може да напълните плешката и след това да я изпечете. Вкусът, ароматът и насладата от ястието ще бъдат пълни.