Говорителят на Кремъл лъсна на сватбата си с часовник за $ 670 000

В имотната си декларация от 2014 година Димитрий Песков е посочил, че е спечелил 9 184 358 рубли или близо четири пъти по-малко от цената на часовника

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков попадна в световните медии, след като се появи на сватбата си с часовник на стойност най-малко 670 000 долара (37 милиона рубли). Информацията бе разпространена от опозиционера и шеф на неправителствената организация "Фонд за борба с корупцията" Алексей Навални.

Сватбата на Дмитрий Песков и олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Татяна Навка се проведе на 1 август в най-скъпия хотел в курорта Сочи.

Говорителят на Кремъл обясни, че скъпият часовник е подарък от съпругата му Татяна. В случая обаче се получи неприятно за Песков разминаване. По същото време един от гостите на сватбата му Олег Митвол (руски политик), заяви в интервю за в."Московски комсомолец", че всъщност Дмитрий Песков взел назаем часовника от някого на сватбата на годината, за да позира с него и да пуснат "партенка" на журналистите.

"Отдавна не съм се смял така", коментира Навални думите на Олег Митвол. Според Навални часовникът не е от сватбата, а е забелязан на ръката на Песков поне преди 4 месеца на негова снимка с дъщеря му.

От снимките се разбира, че часовникът е Richard Mille RM 52-01. От тази серия са произведени само 30 часовника за целия свят и цената им е по 670 000 долара. Часовникът има и още по-луксозна версия, от която са произведени 10 бройки на цена от 720 000 долара.

В имотната си декларация от 2014 година Димитрий Песков е посочил, че е спечелил 9 184 358 рубли или близо четири пъти по-малко от цената на часовника.

Алексей Навални припомня, че според руския закон държавни служители, получили подаръци на стойност над 3000 рубли, са длъжни да уведомят за тях и да ги предадат на съхранение.

"По новите правила от 2014 г. такъв подарък може да се изкупи на пазарна цена, т.е. господин Песков все пак ще трябва да плати въпросните 37 милиона рубли", казва опозиционерът.