Обвиниха Led Zeppelin в плагиатство, заплашва ги съд (видео)

За окръжния съдия Гари Клауснер наистина има значителна прилика в първите две минути на Stairway to Heaven и Taurus

Основателите на легендарната рок група Led Zeppelin Робърт Плант и Джими Пейдж ще се наложи да се явят в съда, за да отговарят по дело за авторските права върху един от най-големите хитове на бандата - Stairway to Heaven. Това е разпоредил американски съд, пише Би Би Си.

Според съдия в районния съд в Лос Анджелис има достатъчно прилики между песента и инструментала на групата Spirit, които са основателни за насрочване на съдебен процес. Делото ще се проведе на 10-и май.

Претенцията за нарушаване на авторските права е подадена от Майкъл Скидмор, който защитава интересите на китариста от група Spirit през втората половина на 60-те години на миналия век Ранди Улф.

Парчето Stairway to Heaven се ражда в далечната 1971 година, от когато редовно попада в класациите за най-великите рок балади на всички времена. За него се смята, че е било написано от Робърт Плант и Джими Пейдж в отдалечена вила в Уелс.

Скидмор обаче твърди, че песента на Led Zeppelin се е появила на бял свят, след като те са слушали изцяло инструменталната Taurus. Оказва се че великата банда и Spirit са имали общи турнета през 1968 и 1969 година.

За окръжния съдия Гари Клауснер наистина има значителна прилика в първите две минути на Stairway to Heaven и Taurus.

"Макар да е вярно, че една низходяща хроматичната прогресия от четири акорда е често срещана и изобилства в музикалната индустрия, приликите тук надхвърлят тази основна структура", категоричен е съдията Клауснер.

Чуйте двете парчета и сами преценете имали прилика между тях: