Продадоха китара на Ленън за 2.41 млн. долара

Китарата изчезва по време на коледен концерт през декември 1963 г. , с нея са записани емблематични песни

Акустична китара, открадната от Джон Ленън през 60-те години, се продаде на търг за 2.41 млн. долара - една от най-високите суми, плащани за инструмент на рокендрол звезда, съобщава "Ройтерс".

Tя е била притежание на битълса само в продължение на година, но с нея той е записал песните P.S. I Love You и Love Me Do и е композирал I Want To Hold Your Hand и All My Loving заедно с Пол Макартни.

Китарата изчезва по време на коледен концерт през декември 1963 г. От аукционната къща "Джулианс", потвърдили автентичността на инструмента благодарение на серийния номер и други характеристики казват, че не знаят как тя се е озовала в музикален магазин няколко години по-късно.

Оттам я купил любителя-музикант Джон Маккоу, който дълги години живял в неведение на историята й и учил децата и внуците си да свирят на нея. Започнал да подозира едва когато видял в списание, че Джордж Харисън имал същия модел "Гибсън" -1962 J-160E, със сериен номер през няколко цифри.

Началната тръжна цена на китарата е била 300 хиляди долара, но сумата от 2.5 млн. изненадала дори организаторите на аукциона. Половината от тях ще отидат в благотворителната организация Spirit, основана от Ленън и вдовицата му Йоко Оно.

Цената далеч надхвърля сумата от 965 хил. долара, за която през 2013 г. "Кристис" продадоха електрическата китара, с която през 1965 г. Боб Дилън шокира посетителите на Нюпортския фолк фестивал със своя рокендрол сет. Според "Гинес" най-скъпият подобен инструмент е "Фендър Стратокастър", принадлежал на Кийт Ричардс, Ерик Клептън и Пол Макартни, продаден през 2005 г. за 2.7 млн. долара. Барабаните, с които "Битълс" свирят в телевизионното предаване "The Ed Sullivan Show" през 1964 г., също бяха продадени на съботния търг срещу 2.1 млн. долара.