Фестивал ще обучава в „пичинг”, или как да търсиш пари за кино

До 5 септември всички желаещи могат да изпращат сценарни варианти, които са в процес на разработване

В рамките на фестивала „Срещи на младото европейски кино” ще се проведе двудневен уъркшоп „Изкуството да презентираме кинопроект”. До 5 септември всички желаещи могат да изпращат сценарни варианти, които са в процес на разработване. Измежду тях ще бъдат селектирани 6 и авторите им ще бъдат обучаванида овладеят техниката „пичинг” – задължителен елемент в процеса на търсене на пари за реализиране на проектите. След обучението всеки от тях ще бъде поканен да представи проекта си пред жури от специалисти, което ще отличи най-добрият, катовероятността той да намери продуцент за заснемането му е почти 100-процентова.

В програмата на фестивала, който ще се проведе от 24 до 28 септември в Дома на киното, НАТФИЗ и Френския инситут, е включен и майсторски клас , воден от действащи продуценти от пет националаности. Той ще представипрактиките на финансиране в различни европейски държави и най-вече програмите, отворени за български кандидати.

Организаторите едва ли са планирали фестивалът им да се случи точно в момент, когато българското киносъсловие се раздира от противоречия за пари, държавната субсидия и блокирана, водят се съдебни дела, обявен е конкурс за нов директор на НФЦ, шефът на комисията за игрално кино е отстранен и в тази среда продуцентите и режисьорите буквално се нуждаят от кислородни маски, за да оцелеят. „Филмът е скъп продукт и все по-рядко за в бъдеще ще става възможно финансирането му от един-единствен източник, особено ако се очаква този източник да е българската държава - казва по този повод Ралица Асенова, една от четирите организаторки на фестивала и негов двигател. - Затова новото поколение кинотворци трябва да свикне с идеята да търси копродуценти и партньори и ние искаме да помогнем именнов това отношение”.

Съвсем нова за родната ни кинодействителност е и идеята на организаторите да направят ателие „Първи опити в киното”, насочено към ученици. 40 деца от 9-та френска гимназия и от Френския лицей „Виктор Юго” ще гледатпрограмата със среднометражнифилми и след това ще участват в обсъждания и дискусии за видяното. Ще бъде създаден блог с кинокритически бележки, отзиви и есета на български и френски език.Най-добрите автори ще бъдат избрани в жури и ще връчат своя фестивална награда. „Във Франция киното е основна дисциплина в учебната програма още от началните класове до дипломирането – казва Ралица Асенова. Така кактоу нас се изучават музика и изобразително изкуство, така във Франция се учи кино. Доказано е, че чрез движещите се изображения децата по-лесно опознават света, киното развива фантазията, въображението, творческото мислене, а чрез дискусиите учениците се научават да разсъждават, да излагат и защитават тези, да усъвършенстват речта и ораторските си умения.” Като продължение на ателието се предвижда част от учениците да отидат на обмяна на опит в Брив в гимназията Арсонвал с профил кино и аудиовизия, което ще им бъде съобщено лично от административния директор на фестивала в Брив г-жа Маги Систерн. Тя идва с цял пакет идеи за сътрудничество, които ще обсъди в Столична община.

По време на фестивала фестивала ще бъдат прожектирани няколко филма. Селекцията включва 18 пълнометражни, среднометражни и късометражни заглавия, дело на съвсем млади режисьори, повечето представени от престижното френско списание „Кайе дьо синема” през април 2013 г. и показани на фестивала в Кан. Между тях е спечелилият в Берлин 30-минутен „Докато имаме оръжия”, а откриването е с филма „Чувствам ритъма в мен” на Ян Дьо Келек.

От 26 до 28 ноември в Париж ще се състоят Дни на българското кино. „Искаме да покажемтова, което ще представи България в най-добра светлина пред френската публика. Затова сме се спряли на режисьорите Камен Калев, Павел Веснаков и Андрей Паунов” – казва г-ца Асенова, която заедно с още три дами от асоциация „Изе” - Лиляна Антонова, Камий Бадюел и Лена Руксел - имат амбицията да направят фестивала ежегоден. Подкрепят ги идейно и финансово столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Френския национален филмов център, Френския културен институт в София, НАТФИЗ и много други.