Правило: Не "Четирийсето" народно събрание, а "Четирисето", и не "отставка", а "оставка"

Проф. Владко Мурдаров: Ако знаем говорните правила, няма да звучим маниерно и помпозно

Ще започна с една дума, с която свикнахме - оставка, каза за БНТ в предаването за култура езиковедът проф. Владко Мурдаров. Погледене всички възможни плакати, лозунги и т.н. Навсякъде думата се пише правилно. Обаче в последните седмици настъпи една промяна в изговора - кой знае защо, хората започнаха да изговарят "отставка". Вкарват най-неочаквано едно "т" зад "о"-то. Така че, като ще си говорим за оставка, да бъде без "т", посъветва Мурдаров

Вчера много внимателно проследих всичко, което се говореше в парламента, каза още той. Направи ми впечатление изговорът на едно числително име. Толкова много се говори за това "Четиридесет и второ" Народно събрание. Вчера обаче даже от парламентарната трибуна се чу "Четирийсетото". Наистина някои хора употребяват тази дума, но тя не е книжовна и не би трябвало да се употребява. Вярно, в предишните речници, даже в правописния речник от 2002 г., сме записали като възможна форма за записване "четирийсет", но ударението не трябва да бъде върху тази форма, коментира той и обясни, че в официалния правопесен речник е записано, че като начин на писане и изговр числителното е "Четиресет".

Ще чуем и едно друго числително, продължи проф. Мурдаров. Под влиянието на устната реч може да се казва и "двайсет", вместо "двадесет". Когато говорим "двадесет", звучи маниерно, все едно ми казваш: аз знам как се пише. Но в говорната реч се употребява "двайсет", "трийсет". "Двадесет", "тридесет", "четиридесет" е едно по-старо състояние на езика, обясни езиковедът.