Хабер тюрк: Дядото на Борис Джонсън е бил турчин

Али Кемал е една от най-интересните личности в турската история не само заради съпротивата си срещу националистическите движения и нагласи, но и като едно от ярките имена в журналистиката

Борис Джонсън по документи е внук на известния в недалечното минало журналист в Турция Али Кемал. 

Турският вестник "Хабер тюрк" публикувано разследване за произхода на Джонсън, в което се подчертава, че именно той ръководеше яростната кампания срещу присъединяването на Турция към ЕС.

Бившият кмет на Лондон, който отново излезе на дневен ред в британското общество, има семейство с драматична съдба.

Позовавайки се на изнесените исторически факти  истинското му име е Александър Борис де Фефел Джонсън. 

Дядо му Али Кемал е един от водачите на протестите срещу турската война за независимост и срещу националистите. Заради всичките си действия той е бил линчуван на 6 ноември 1922 г. на площада в град Измит.

Али Кемал е една от най-интересните личности в турската история не само заради съпротивата си срещу националистическите движения и нагласи, но и като едно от ярките имена в журналистиката.

В младежките си години той е бил няколко пъти пращан на заточение от тогавашния владетел Абдул Хамид Втори, а в началото на 20-ия век емигрира в Лондон, където през 1903 г. се жени за английската дама Уилфрид Брун, с която имат една дъщеря.

При обявяването на втората конституционна монархия през 1908 г. той се завръща в Истанбул, където започва да пише във вестниците и да преподава в университета, и подлага на жестока критика Партията на единението и напредъка.

Година по-късно той се вижда принуден отново да избере изгнанието и заминава при семейството си в Англия. 

В края на 1909 г. му се ражда син на име Осман Кемал, но скоро след това майката Уилфрид умира. Али Кемал, дъщерята и синът му, и тъщата Маргарет Брун трябва да изживеят 3 години в крайна мизерия в Уимбълдън. 

Бащата изоставя децата си на баба им и се премества в южния град Бърнмут, а през 1912 г. отново заминава за Истанбул. Там се жени за втори път – Сабиха ханъм е дъщеря на министъра на военния арсенал Зеки паша. През 1914 г. от новата съпруга се ражда синът му Зеки, на когото по-късно дават фамилията Кунералп. Същият Зеки Кунералп по-късно става един от водещите дипломати на Република Турция.

Междувременно английските деца на Али Кемал растат на Острова, получават гражданство, заради което се отказват от бащината фамилия Кемал и вземат моминската на баба им Джонсън. Така Осман Кемал става Осман Уилфрид Джонсън, който се оженва за Айрин Уилиамс, а през 1940 г. им се ражда син на име Стенли Патрик Джонсън. Същият става депутат от Консервативната партия в периода 1979-1984 г. и освен известен писател, той е експерт по околна среда и проблеми на населението.

Той има 4 деца, сред които е и Борис Джонсън.