​Октай Енимехмедов: Затворът не е добро място за Доган, препоръчвам му Мека

Част от държавниците превърнаха политиката в България в битак

ДПС е проект, който преведен в буквален смисъл означава - Доган Приватизира Селата

Затворът е място за четене и библиотеката е неговото съкровище, казва пред Faktor.bg човекът, който насочи пистолет в челото на Сокола и натисна спусъка

Вчера състав на Софийския апелативен съд постанови Октай Енимехмедов да лежи в затвора три години и половина за хулиганство и закана за убийство на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

С това решение се потвърждава първоинстанционното наказание от 26 февруари на Софийският градски съд.

Часове след присъдата младият бунтар говори за провала на политическата класа, октопода ДПС, етническия мир и модела „КОЙ”.

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Енимехмедов, продължавате да сте под домашен арест, въпреки потвърдената вчера на втора инстанция присъда срещу вас, по-различна ли е България след изборите, какво правителство е нужно на страната сега?

- Под домашен арест съм и наблюдавам с интерес това, което се случва в страната след проведените избори. България загуби много през последните няколко години от липсата на политически и държавен разум, който можеше да осигури по стабилно място на страната в геополитиката на Балканите. За съжаление част от държавниците превърнаха политиката в България в политически битак и сега за нас - следващите поколения,, ще е много трудно да измъкнем това, което е останало от кораба на държавата невредимо. Резултатите на изборите ясно посочиха КОЙ е истинският победите и това е не гласуващият човек, отвратен от политическата среда в България. Тъжно е това, защото без обществената подкрепа е трудно да се прави политика в полза на страната. Ще ми се да вярвам, че ще се направи необходимото в полза на обществения интерес и в полза на следващото правителство е да се осигури стабилно управление, в което да се приемат важни за държавата закони. Този за задължителното гласуване не търпи отлагане от момента на летните протести. Правителство на малцинството, с премиер Цецка Цачева мисля,че е възможен вариант за излизане от политическата криза, в която се намира страната. Убеден съм, че тя, като държавник ще се справи като същинска Маргарет Тачър.

- Въпреки негативите от кабинета на Орешарски, ДПС запазва стабилни позиции, какво стои зад тези резултати - вяра в идеологията на тази партия или някакви други скрити и задкулисни механизми на контролиране на гласове?

- Направих грешка, като подцених ДПС в техния политически разум за овладяване на статуквото, което се запази и до днес благодарение на тях. "КОЙ" се оказа една много призрачна личност, като големите реки, на които дъното не им се вижда, а на повърхността се движат плавно и безшумно. Убеден съм, че в момента ръководството на ДПС стои тихо в ъгъла и изчаква останалите партии да "се разберат" помежду си, и наново да се включат с мощния си финансов ресурс, за да овладеят и новата власт. Но този вид политика, който изгражда определена ценностна система у хората, не е в полза на развитието на България и гражданите. Ръководството на ДПС, начело с лидера им Лютви Местан достигнаха до съвършенство единствено в човешка форма, но не и политическите им убеждения. Партията отчете тези резултати благодарение на турска медия, която навлезе в нашата територия, с цел да агитира за определена политическа сила, което уронва престижа на България. Правителството на тройната коалиция между БСП, ДПС и Атака с експертен министър-председател Пламен Орешарски подаде оставка най-вероятн,защото се скараха за пари, за много пари. Техният идеал този път им изигра лоша шега, но какво значение има това, когато керванът продължава да си върви! Протестите не успяха в пълния си мащаб да счупят оковите, в който невежеството и предразсъдаците държат здраво за врата народа. Всички очи тепърва се отварят за правата на човека.

- От няколко седмици в интернет тече петиция с обществено допитване до гражданите за забрана на ДПС, тя ще бъде внесена в парламента, има ли шанс да успее тази идея?

- Обществото е крайно време да разбере, че ДПС е проект, който преведен в буквален смисъл означава "Доган Приватизира Селата", което е много показателно за нарушаване на правата и свободите на гражданите по тези региони от партията, която уж твърди, че ги представлява. Всяка агресия, насочена към тази политическа сила е добре дошло за почетния председател на партията, който успява по вълшебен начин да омагьоса хората и да извлече дивиденти от създалата се ситуация в личен интерес. По разумно според мен е да се обърне внимание на съдебната система. Нейната независимост трябва да е приоритет на българското общество. Също така мисля, че в назначаването на Дилян Пеевски за председател на ДАНС има умисъл за извършване на престъпление върху държавата и политически личности, това също би следвало да подлежи на разследване. Тук идва въпросът не КОЙ, а ЗАЩО ?

- Въпреки протестите и скандалите с Делян Пеевски, той отново е депутат, това ли е отмъщението на Доган към гражданите, които искат нов морал в политиката?

- Мисля,че отговорих на този въпрос. На протестиращите не им достигна смелост да постигнат целите си до край. След като искат нов морал в политиката гражданите, защо не участваха на изборите? Може би на следващите ще опитат.

- Местан твърди, че ДПС е незаобиколим фактор, а електоратът ще се чувства несигурен, ако партията му не е във властта?

- Лютви Местан сега има възможност да направи това, което неговият предшественик Ахмед Доган говореше в продължение на 25 години, че ще направи за електората си. Да видим, времето най-добре ще покаже колко не заобиколим фактор е той самият за себе си, но определено е политик със стил. В политиката му се видя, че купуването на гласове и то на подрастващото поколение, каквито сме студентите не противоречи на неговия политически морал. Тъжно е това, но нищо ново под слънцето, защото не им е за първи път, но се надявам да е за последен.

- Всички политически сили са против ново участие на ДПС във властта, в същото време Местан плаши с етническо напрежение, реални ли са опасностите за етническия и религиозния мир?

- Изолацията на ДПС от управлението на страна мисля, че е справедливо, както и това на БСП и Атака, които оставиха след себе си дълъг низ от злоупотреби в разрез с интересите на хората. Твърденията на Лютви Местан са неоснователни и се надявам, че ще успее да премахне от стила си тази своя черта - да плаши хората с етническо напрежение. Тогава съм убеден,че ще се превърне в съвършен политик на политическата сцена в България. Електоратът на ДПС е миролюбив по природа. Заложено е в нравите и културата му. Чувствителни са към проблеми и имат силно изразено чувство за справедливост, но там проблемът е в грешното предоставяне на информацията, която достига до тях. Убеден съм, че в дневния ред на електората на ДПС стои проблемът с работните места и ниското заплащане за положения труд. Опасни са твърденията за напрежение на религиозна основа и това е недопустимо за днешна България. В страната царува етнически мир.

- Исторически погледнато, който е заиграл политически с ДПС и се е целувал с лидерите й след това се е провалял – СДС, НДСВ, а сега и БСП, защо се получава така?

- Най вероятно се получава така от неправилна преценка на политическия субект ДПС и силните им страни за оказване на влияние върху слабостите на хората, чрез добре изпитани механизми още от времето на комунизма.

- Каква според вас е тайната магия, с която Доган продължава 25 години да държи вързан турския етнос и мюсюлманите като крепостни селяни към неколцината феодали от ръководството на ДПС?

- Не считам за уместно хората да се наричат крепостни селяни и много от мюсюлманите в тези райони са добре образовани, имат желанието да се интегрират в обществото необвързани към никой феодал от ДПС. Това са хора, който плащат данъци на държавата, въпреки в тежките условия, в които се намират. Въпросът не е в това тайната магия на Доган да бъде разкрита, защото истина ще остане скрита, дори и за собствената му философия. По-важното е този дяволски товар, който остави за следващите поколения, да ограничи желанието му за власт на всяка цена. Затворът не е добро място за него, имайки предвид условията там какви са, затова бих му препоръчал Мека.

- Вярвате ли на нашия елит, че е способен да разреши проблемите на страната, това 25-годишно лутане не показва ли безсилие?

- Нещата в страната могат да се подобрят към по-добър живот и проблемите на голяма част от хората да бъдат решени с правилните хора на подходящите места. Всичко е въпрос на политика. Надявам се все повече хора да повярват в това. Тогава народът ще бъде жив, със щастлив поглед и с желание за развитие, запазвайки известното си усещане за чест. Хората, ще се ползват от правото си да живеят достоен живот тук, в собствена си страна и да преследват стремежа си за лично щастие.

- Бяхте кандидат за парламнета, ако бяхте избран какъв закон щяхте да внесете първо?

- Нямах възможност да проведа предизборната си кампания по начина, по който исках нещата да се случат, но въпреки това получих подкрепа на граждани, на които благодаря. Вотът не ми достигна да вляза в парламента и да участвам в законодателната власт в 43-то Народно Събрание. Това не ми пречи да се съобразявам с духа на нацията извън парламента, защото най-добре правим това, което правим свободни и участието ми в бъдещи законопроекти не е изключено. От друга страна, никак нямаше да ми бъде приятно в тази политическа конфигурация в парламента да гледам контурите на политически субекти, който както казах превърнаха политиката в страната в битак. Невъзможното не го дължим.

- След неуспешната стрелба по Доган бяхте жестоко малтретира и пребит, имаше реална опасност да се саморазправят фатално с вас, как оценявате тази реакция на верните на шефа хора, защо МВР и прокуратурата две години не могат да установят и подведат под отговорност вашите биячи?

- Минаха близо две години, в които разследващите органи не установиха самоличността на делегатите, за които се твърди,че са го направили от вярност към лидера си. В такъв случай готови ли са те да лежат в затвора от вярност към лидера си? Въпросът е - тези следователи, които водят разследване по случая, тях кой ще ги съди за бездействието им по това дело? Тези магистрати нарушават висши закони, отдаващи значение на истината и справедливостта.

- С кой национален герой от историята и литературата бихте характеризирали днешните политици?

- Ще си позволя да изляза от рамките на националния ни героизъм, с който съм убеден, че можем много да се гордеем и ще направя сравнение с други личности оставили своя отпечатък в историята на човечеството. Ще ползвам правото си да не правя коментар на всички посочени лица.

Бойко Борисов - цар Филип, Лютви Местан - Хенри Кисинджър, Радан Кънев - Наполеон Бонапарт, Красимир Каракачанов - капитан Петко войвода, Георги Първанов- Роналд Рейгън

- Изненадан ли сте от потвърдената вчера присъда, страх ли ви е от влизане в затвора?

- Не се оплаквам, чувствам се добре. Здравето е на първо място, всичко останало идва с времето. Скоро не съм чел книги. Затворът е място за четене и библиотеката е неговото съкровище.