Панорамен асансьор на Бузлуджа ни качва на 70 метра височина

Предлага се цялостно преустройство на сградата, което да я превърне в монумент на времето

Паметникът на БСП на връх Бузлуджа да се превърне в печеливша туристическа атракция със 70-метров панорамен асансьор предвижда концепция за преустройство на монумента, известен и като „летящата чиния“. Основното в концепцията е Бузлуджа да се превърне във форум за история и изкуство. Предлага се цялостно преустройство на сградата, което да я превърне в монумент на времето, разказващ историята на България от античността до днес.

Зад идеята за осъвременяването на проекта застават авторът на монумента арх. Георги Стоилов, кметът на община Казанлък, на чиято територия е паметника, Галина Стоянова и арх. Дора Иванова от фондация „Проект Бузлуджа“, която организира дискусията за бъдещето на паметника.

„Бузлуджа е изключителен архитектурен обект с огромен туристически потенциал, който трябва да бъде използван прагматично и рационално. Съхранението на културното наследство и историческата памет зависи от всички нас“, категорична е арх. Иванова.Замисълът е залата на Бузлуджа да бъде използвана като форум за изкуство и история, а кръговете около нея да разказват времето на социализма, османската власт и средновековието. Панорамен асансьор пък ще превежда посетителите през времето и пространството, за да достигне терасата на върха на 70-метровия пилон, разкриваща спираща дъха гледка над България и връщайки посетителя в настоящето.