Еколози: Чуждестранни експерти да изследват смъртта на делфините

От Сдружението за дива природа подкрепят риболова в Черно море като поминък

На този етап няма научни доказателства, за да се направи категорично заключение за причините за високата смъртност сред делфините от вида муткур, наблюдавана през последните 2-3 седмици. Това заявяват от Сдружението за дива природа „Балкани“ относно рекордния брой мъртви делфини, изхвърлени по Черноморието това лято.

Случващото се е необичайно явление. Над 108 са регистрираните изхвърлени на брега китоподобни бозайници. Не са направени аутопсии на откритите трупове, нито са взети проби за лабораторни изследвания на животните. Единствената налична информация се състои в направени снимки, свалени координати на местата, на които са изхвърлени, и данни за размерите и пола на животните, констатират от еко организацията.

Оттам подчертават, че причините за повишената смъртност могат да бъдат различни и е възможно те да се дължат и на комбинация от няколко фактора – военни учения и използването на военна техника с мощни взривни и звукови вълни, болестотворни организми, които причиняват епидемия, проучвания за добив на нефтени продукти, както и риболовни дейности.

За да могат да се правят сериозни заключения относно смъртта на делфините е необходима патологична ветеринарна експертиза на умрелите животни, включваща обстойна аутопсия и изследване на тъканни проби от труповете. Докато не се направят задълбочени изследвания, които да докажат или отхвърлят всяка една от хипотезите, то те си остават само предположения и нищо повече.

Извънредно големият брой умрели китоподобни е сигнал, че държавата спешно следва да предприеме мерки, за да установи причините и на основата на събраната информация да се планират мерки за решаване на проблема. Намесата на експерти и поставянето на реална оценка в тази ситуация са наложителни и ако е необходимо – следва да се привлекат чуждестранни експерти.

Независимо от причините за смъртността на муткурите, изразяваме категоричната си позиция, че подкрепяме риболова в Черно море като поминък, но сме против всякакви нелегални форми на риболов. Имаме готовност да обсъдим мерки за разумно ползване на рибните ресурси и за намаляване конфликта между хората и китоподобните.

Към този момент отговорните държавни институции не са потърсили официалното ни становище, както и не сме канени да присъстваме на срещи, в които можем да се изкажем. Ние имаме желание да участваме в дискусии по темата с всички заинтересовани страни и да спомогнем за разрешаването на проблема, заявяват от сдружението.