Спряха 4 кабинки на лифт "Симеоново" по техническа неизправност

​Въжената линия е с разрешение за ползване като съоръжение

До момента Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) не е излизала с категоричното становище, че кабинка 111 и още 3 бр. кабинки на лифт „Симеоново“, които са запечатани и спрени от експлоатация, са в пълна техническа изправност поради съществуващ риск при ползване. Това съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Към датата на проверката е установено, че всички останали кабинки, проверени от инспекторите на ДАМТН са годни и могат да се експлоатират.

ДАМТН ще може да се произнесе с окончателно експертно становище за изведените от експлоатация кабинки до 10 дни след получаване на информация от австрийския производител на съоръжението DOPPELMAYR, тъй като такава все още не е представена от „Витоша ски“ АД.

В официално писмо до австрийската компания от ДАМТН е отправено запитване за предоставяне на допълнителна техническа документация, която да потвърди дали заключващия механизъм отговаря на параметрите, проектирани от производителя. Все още няма отговор и от австрийския производител.