Руските деца идват на море без визи

Според Лукарски трябва да говорим за завръщане на руските туристи

Безплатни визи за руски туристи под 16 години е обсъждала при срещата си с премиера Бойко Борисов руската делегация, участваща в 15-ото заседание на междуправителствената Българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Това съобщи вчера министърът на икономиката Божидар Лукарски. 

За останалите туристи се обмисля да бъде намалена цената на визите в зависимост от ангажиментите на туроператорите, допълни той. Според Лукарски трябва да говорим за завръщане на руските туристи на Българското Черноморие, а не за пренасочване на потока от Турция. Тук можем за гарантираме много по-висока степен на сигурност на почиващите, отколкото предлагат други дестинации, подчерта министърът. Според председателстващия комисията от руска страна Сергей Герасимов, първи заместник-министър на правосъдието на Руската федерация, проблемът с визите е обсъден задълбочено и има възможност за бърз напредък с решението му.

Няколко важни договорености постигна Междуправителствената комисия. Сред тях е заявеният интерес от руска страна за участие в изграждането на газовия хъб на територията на България. Сергей Герасимов каза, че Русия ще очаква да бъдат подготвени всички документи и след като ЕК разреши проекта, ще се включат. "За да бъде реализиран този проект, са необходими редица съгласувателни документи от Европейската комисия. 

Без тях по-нататъшното придвижване на този проект ще бъде трудно. При получаване на съответните документи ние достатъчно ефективно ще сътрудничим по това направление. Русия ще реши дали да участва в него едва след като Европейската комисия се произнесе по техническия характер и съответствието му с Третия енергиен пакет на ЕС", подчерта зам.-министър Герасимов. Проектът е много важен за България, защото гарантира сигурност на доставките на газ, но той трябва да съответства на всички изисквания на ЕК, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя подчерта, че този тема е била най-важна при разговорите на комисията. Комисията не се е събирала и заседавала пет години, но и двете страни са оптимисти за работата й в бъдеще. Следващото заседание бе насрочено за 2017 г. в Москва.