Планински водач: Никой още не е дефинирал що е "хижа"

Наскоро Министерството на туризма обнародва наредбата за категоризирането на туристическите хижи

През 2015 година Българският туристически съюз (БТС) чества 120 години от създаването на организираното туристическо движение в България. Той е стопанин на 187 хижи. Неотдавна беше обнародвана наредбата за категоризирането на туристическите хижи, която би трябвало да подобри условията в хижите.

"Въвеждат се минимални задължителни изисквания, на които трябва да отговарят всички хижи. След като някой осигурява нощувка и изхранване, трябва да покрива определени изисквания. Така се получава и информиран избор за потребителя. Той трябва да знае къде отива. Категоризацията е в полза на това потребителят да се чувства по-защитен. Категоризацията на обектите ще важи за период от 5 години." Това обясни Мария Иванова по БНР, която е директор на дирекция в Министерството на туризма.

Процесът на категоризиране на хижите започна през 2007 година, но новият Закон за туризма постави нови изисквания.

България е страната на Балканския полуостров, която е построила най-много хижи, заяви Венцислав Удев, изпълнителен секретар на БТС.

Той посочи, че от 2004 до 2009 година, по инициатива на Министерството на спорта, са били отпуснати средства за ремонт и поддръжка на високопланинските хижи. "За този период от 5 години ние успяхме да ремонтираме 107 хижи, включително и построяването на хижа "Мусала".

Удев каза, че има и хижи в лошо състояние поради липса на финансови средства.

"Има 4-5 обекта в страната, които не отговарят на нужните условия, въпреки че приемат туристи. Нашата цел е те да бъдат ремонтирани. Съюзът има потенциал."

Планинският водач Момчил Дамянов обясни, че не е добре дефинирано какво е хижа, така че наредбата "стои" във въздуха.