Mалка гражданска победа: Градският транспорт ще стига до Златните мостове

Заместник-кметът по транспорта се ангажира в рамките на две до три седмици да бъдат изготвени необходимите анализи и документи, които да позволят това

Градският транспорт в София ще стига до местността „Златните мостове” във Витоша. Идеята е маршрутът да се удължи до местността „Златните мостове“ за месеците от юли до края на август. Това ще бъде експериментално трасе на автобус 63, като въз основа на данните впоследствие може да се разработи и пусне вариант за отделна линия.

До решението се стигна след като представители на Софийската организация на ВМРО – Българско национално движение и граждани протестираха днес пред сградата на Столична община по време на сесията на Общинския съвет. Заместник-кметът по транспорта се ангажира в рамките на две до три седмици да бъдат изготвени необходимите анализи и документи, които да позволят това.

ВМРО още от началото на 2014 г. работи по решаването на този проблем. Тогавашният общински съветник от партията Ангел Джамбазки внесе доклад, който предлагаше възстановяването на линията по нов маршрут и с ново разписание. Целта беше да се осигури градски транспорт до знаковото място на Витоша, което реално беше оставено без обслужване от обществен превоз. Столичният общински съвет отказа да се произнесе и въпросът остана нерешен повече от една година.

Димитър Антов – представител на ВМРО в ОС обясни, че това е един от многото проблеми, свързани с Витоша, и трябва да се търсят начини за стимулиране на туризма в планината, като посочи, че тя е уникално природна даденост за София.
Хората от протеста посочиха, че предложеният вариант за удължаване на маршрута на автобус 63 със сигурност ще подобри съществуващото положение с транспорта до планина Витоша.