Забраниха строителството в района на къмпинг "Корал"

Правителството забрани строителството в района на къмпинг

Министър Жекова забрани строителството и монтажните работи на „Ибердрола Инмобилиария Риъл Естейт Инвестмънтс" ЕООД, „Витатур инвест" АД, ПГА „ФУУД" ЕООД, „Прайм пропърти" /БГ/ АДСИЦ и „Корал резидънс" в района на къмпинг „Корал".

Мотивите за налагането на мярката от страна на екоминистъра са, че срокът на правно действие на издадените решения по смисъла на Закона за опазване на околната среда за одобряване на инвестиционните предложения е изтекъл.

В същото време не са проведени необходимите процедури по оценка на съвместимостта на инвестиционните предложения с предмета и целите на защитени зони предвид настъпилите през 2007 г. изменения в екологичното законодателство. Освен това строителството би довело до унищожаване на три типа дюни, основен елемент на ландшафта и предмет на специална защита по смисъла на Закона за Черноморското крайбрежие. Застрояването е предпоставка за необратимо унищожаване на находища и популации на шест вида растения, поставени под специален режим съгласно Закона за биологичното разнообразие, обясняват още от екоминистерството.

Забраната е в сила до провеждане на необходимите процедури по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие и до влизане в сила на издадените на тяхно основание административни актове.