Слънчев бряг иска да се отдели от Несебър

Реинвестициите в курорта са в много малък процент

Стартират преговори с държавата за пълно отделяне на курорта „Слънчев бряг" от община Несебър и обособяването му като самостоятелна единица. Решението бе взето днес на годишното отчетно общо събрание на Съюза на собствениците.

Като основни аргументи хотелиерите посочиха, че таксите, които община Несебър събира, се връщат като реинвестиции в курорта в много малък размер или изобщо не се връщат. Община Несебър не проявявала нужната отговорност към решаване на проблемите в „Слънчев бряг".

Нещо повече, комплексът бил основен донор на общината, а пътищата и алеите били в ужасно състояние, на места има участъци, които пропадат, почти няма функционираща отводнителна система, липсва озеленяване, налице са проблеми и с осветлението, всеки сезон е съпътстван с проблеми с осигуряването на обществения ред и сигурността, с шума от откритите заведения, а временните търговски обекти - т. нар. сергии принизяват имиджа на курорта и качеството на цялостния туристически продукт, каза председателят на Управителния съвет на Съюза Елена Иванова.

Тя посочи, че всичко това дава достатъчно основание на хотелиерите да предложат и да настояват пред органите на властта, курортът „Слънчев бряг" да се отдели от община Несебър и да функционира като самостоятелна единица със собствено управление и правила.

Незаинтересоваността на община Несебър по отношение на поддръжката и стопанисването на инфраструктурата в зона „Изток" и липсата на адекватно решение на проблема с почти 10-годишна давност, е достатъчен аргумент в полза на това решение, заяви хотелиерът и член на Управителния съвет на съюза Веселин Налбантов.

Според хотелиера Христо Чапкънов абсолютно наложително е законово да се дефинират и регламентират правилата за управлението на курортите, които включват организация на обществен ред и сигурност, транспортна схема, търговски и рекламни дейности, поддръжка на пътища, озеленяване и осветление, сметосъбиране, сметоизвозване и др.

Селищата с национално значение са населени места, които би трябвало да задоволяватнационални и международни потребности в туризма за почивка, отдих, спорт, развлечения и да отговарят на определени стандарти. При липса на адекватно управление това не може да се осъществи, смята Чапкънов.