Преструктурират столичната агенция за приватизация, затягат сделките с имоти

Ще бъде създадено и ново звено за инвестиции

Столичната агенция за приватизация ще бъде преструктурирана, в момента се изработва програмата за това, което ще продава Столична община през следващата година. Ново звено за инвестиции ще има в състава й, заяви за OFFNews Николай Стойнев, шеф на комисията по стопанска политика и общинска собственост в СОС на семинар за бюджета на София в Банско.

Планът за приватизация ще бъде приет най-вероятно на 28 януари, когато е и крайният срок СОС да гласува бюджет 2016. Обособени части от търговски дружетва - като "Софийски имоти" и бившето "Озеленяване", терени, които не са необхидими на общината и не са предназначени за жилищно строителство, стари сгради излизат на тезгяха.

В Агенцията по приватизация ще има обособено звено за инвестиции, целта е то да подготвя цялостни инвестиционни проекти, част от които да бъдат свързани с предложенията за приватизиране. Искаме да създадем едно гише за инвеститорите, както и на малкия и средния бизнес, който работи на територията на София, обясни Стойнев. Една част от инвеститорите се интересуват от свободни терени и от възможностите за развитие на бизнеса си. В дейността на агенцията за приватизация и инвестиции ще има и съвет, който ще влязат главният архитект и районни кметове, за да улеснят дейността от фирмите. На международни срещи и изложения, където присъстват бизнес делегации, ще се представят готовите инвестиционни проекти конкретни параметри, които могат да привлекат сериозни инвеститори, обясни Стойнев.

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация и инвестиции бе гласуван в четвъртък. В състава му, освен Стойнев, влизат общинските съветници Валя Чилова, Таня Георгиева, Искра Ангелова, Трайчо Трайков, Радослав Абрашев, Карлос Контрера. Предстои да бъде избран председател, след което най-вероятно ще бъде сменен и досегашният шеф на Столична агенция за приватизация Марин Христов.