Лиляна Павлова: Молбите за саниране ще се приемат от февруари

При постигнато съгласие на 67% от собствениците на идеални части в сграда санирането да се случи, всички останали ще са длъжни да участват

Молбите за саниране ще се приемат от началото на месец февруари. Това става ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред в. "Стандарт".

"На 21 януари на заседанието на правителството планираме да бъдат утвърдени методическите указания. След което ще проведем обученията с областните управители и кметове. И от 1 февруари да може стартира активно целият този процес", казва Павлова в интервю за изданието.

Тя допълва, че при постигнато съгласие на 67% от собствениците на идеални части в сграда всички останали ще са длъжни да участват в санирането.

По думите на Павлова със санирането на всички панелни и стоманобетонни сгради в останалите страни, където има подобно типично строителство от времето на социализма, се променя самият облик на градовете и качеството на живот в тях. "Тези сгради не са енергийноефективни и невинаги имат достатъчно дълъг живот. Така че е справедливо и редно и в България да подкрепим хората, които живеят в тези най-големи сгради, както го направиха и в други страни."

"Още повече че тези сгради биха били най-трудно санирани изцяло, освен ако държавата не подкрепи този процес. Така че ние ще подкрепим това саниране на 100% за двегодишен период именно за да дадем тласък на тази програма. Да се види ефектът, важността на това обновяване. По-малките сгради ще бъдат санирани така или иначе с европейско финансиране. Но при тези блокове с по 10 етажа и 8 входа това е трудно постижимо, защото трябва да се постигне съгласие и да се събират пари от толкова много хора. И е сложно да се управлява подобен процес. Така че Националната програма за саниране е на принципа на солидарността и на социалния подход", допълва още Павлова.

Според нея програмата е дългогодишна и няма да спре след това. Просто ще пада безвъзмездната помощ напред в години. "Защото така или иначе сградният фонд трябва да се обнови. Сградите трябва да станат енергоефективни. Трябва да се подобри и обликът на градовете. Такива програми ще има поне до 2020 г. и с европейско финансиране".