Оръжейни фирми от Япония и Китай на военно изложение у нас

Министърът на отбраната Николай Ненчев откри в Пловдивския панаир 12-ото издание на форума Хемус 2016

За първи път оръжейни фирми от Япония и Китай се включиха в изложението за отбранителна техника „Хемус 2016". Министърът на отбраната Николай Ненчев откри в Пловдивския панаир 12-ото издание на форума. Министър Ненчев подчерта, че в изпълнение на програмата 20/20 за развитие на отбранителните способности на българските въоръжените сили се предвижда до 2018 година бюджетът за отбрана да не се намалява под нивото на 2014 година като с плавно нарастване той трябва да достигне до 2024 година до 2% от БВП.

"За успешното реализиране и постигане на желаните способности държавата ще разчита изключително много на активното участие на индустрията и научно-изследователските среди. Компаниите от отбранителната индустрия у нас са изправени пред сериозни изпитания и затруднения. От една страна пазарите в национален и световен мащаб са свити, а от друга - нараства необходимостта от модернизация и придобиване на нови отбранителни способности от въоръжените сили. Въпреки това производството и реализацията бележат ръст през последните години. С гордост можем да отбележим, че българската отбранителна индустрия има постижение на световно ниво", заяви министър Ненчев, цитиран от БНР.

По предварителни данни за 2015 година произведената у нас специална продукция за износ възлиза на 640 милиона долара. Това е увеличение с 50 на сто в сравнение с предходната година, допълни заместник-министърът на икономиката Любен Петров. Той уточни, че основните пазари за фирмите от българската отбранителна индустрия са Ирак, Саудитска Арабия, Индия, Афганистан и САЩ.