Румен Овчаров: Всеки, който слезе от трамвая, става шеф на НЕК

Не е смешно, затова резултатите са тези - фалирала енергийна система, заяви бившият енергиен министър

Искате ли да ви кажа какво ще се случи в енергетиката? Попита в предаването"Още от деня" на БНТ бившият енергиен министър Румен Овчаров и отговори: "Нищо." От години в енергетиката е пълно лутане и пълна липса на идейност. После се чудим защо мотиката постоянно ни удря по главата. Всеки, който слезе от трамвая, става шеф на НЕК, пошегува се насериозно той. В енергетиката пет години правим точно това - пълна липса на професионализъм, безидейност и после се изненадваме от резултатите.

БЕХ го превърнахме в боклукчийското кошче на енергетиката, каза още политикът. Стремим се с пълни усилия да фалираме Българския енергиен холдинг, който е собственик на държавните енергийни дружества. БЕХ е с 1,900 млрд. задължения. Сега с американските централи искаме да му стоварим още 1,300 млрд., а БЕХ за миналата година е на загуба от 270 млн., обясни Овчаров.

Според него нещата не се оправят, тъй като постоянно се защитавали интересите на някой си.

По повод искането на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на имунитетите на атакистите Волен Сидеров и Десислав Чуколов заради инцидента пред клекшопа, Овчаров заяви: „Имунитетът на народния представител не е за да го избави от криминални деяния, а от политически репресии. От чисто практическа гледна точка няма народен представител, който да е извършил някакво престъпление, и имунитетът му да не е бил снет“.