Луната е задръстена от постройки и пещери

Учени изследват снимки на сателита, на които се виждат изкуствени обекти

Зорница Веселинова

Над 200 пещери и отверстия може да бъдат използвани от астронавтите при колонизирането на Луната, написаха американски учени в сп.”Икарус”. Три от пещерите са открити от японската космическа сонда Kaguya, останалите – от американската й „колежка” Lunar Reconnaissance Orbiter. Те са с диаметър от 5 до 900 метра и предпазват от големите температурни колебания, космичните лъчи и други вредни за човешкия организъм фактори. "Да се живее в тях е идеално от гледна точка на безопасността: няма нито радиация, нито микрометеорити, нито прашни частици" – обяснява проф.Питър Кронбърг от НАСА. Негови колеги обаче са на други мнение. Според тях лунните пещери са обитавани от извънземни. „Те и мистериозни лунни изкуствени обекти са дело на пришълци от Космоса”, категоричен е Найджъл Брент, физик от Масачузетския технологичен институт. Той твърди, че оригинални фотоленти със загадъчни обекти на сателита, заснети при първото посещение на земни хора там, са укрити. И допълва, че на фотографии, направени от сондата Clementine, ясно се виждат мистериозни неща.

Да обърнем мислено стрелата на времето. На 16.7.1969 г. от космическия център "Кенеди" е изстрелян корабът "Аполо 11", на чийто борд са астронавтите Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин. Целта е екипажът на всяка цена да достигне Луната, да кацне на повърхността й, да я заснеме, да събере и достави на Земята образци от грунта, да осъществи директна телевизионна връзка с Центъра за управление, да инсталира научна апаратура, която да предава информация на Земята, и да се върне.
За разлика от предишни американски мисии със същите задачи, приключили повече или по-малко трагично, тази протича като по мед и масло. Тримата астронавти изпълняват всички задачи и кацат триумфално на Земята след 195-часов престой в Космоса.

Нийл, Едуин и Майкъл разказват на ръководителите на полета, че през илюминатора на кораба видели чудновато тяло с кълбовидна форма, което се движи на зигзаг. Армстронг споделя, че стъпвайки на Луната, забелязал силна светлина, излъчвана от разположен наблизо кратер. "Надали ще повярвате, но освен нас там имаше и други посетители - космическите им кораби се бяха наредили по ръба на кратера", допълва той.
Според специалисти на част от споменатите оригинални фотоленти се виждат предмети с необикновена форма: два гигантски паралелепипеда, четири кули от прозрачно стъклоподобно вещество, фосфоресциращи цилиндрични небостъргачи и др.
Фотографиите, на които ясно личат странни изкуствени обекти, са любима тема и на футуролога Кен Джонстън. Той смята, че "неудобните" снимки са скрити по нареждане на началници от НАСА - за да не всяват смут и паника след населението. Астрономи от чикагския Институт за космически изследвания смятат, че Джонстън не е мошеник и съобщеното от него не е плод на болен мозък. "Внимателно проучихме стотици от 1 800 000-те фотографии, направени с апаратурата на сондата Clementine. Повърхността на естествения ни спътник буквално е задръстена от кули, загадъчни постройки като пресечени конуси, кубове, паралелепипеди и пирамиди и всичко това е с изкуствен произход ", казват те.

Дали пещерите, за които се разказва в сп.”Икарус” са дело на тези, които построиха чудноватите лунни здания и пирамиди? Бъдещето ще покаже...