Какво издават тестисите за здравето на мъжа?

По-големите по размер сочат сърцето, по-малките - бащиния дълг и съня

Нормалните размери на тестиса са около 4,5/3/2 см, а теглото им възлиза на 25-30 грама всеки. Тези параметри могат да варират в зависимост от индивидуалните особености на всеки мъж, като според някои антрополози размерите на тестисите корелират с ръста и теглото на тялото, но според други, подобна зависимост не се открива. Малки тестиси има тогава, когато функцията на половите жлези е понижена. Наличието на добре представени вторични полови белези при мъжа и нормално количество и качество на еякулата говори за напълно нормална структура и функция на тестисите, независимо от техните размери. Съществуват обаче патологични състояния, които често имат вроден характер.

Тестисите могат да разкрият много за техния притежател, оказва се. Според това какъв е размерът, им може да се съди за здравословното му състояние.

По-големи тестиси – повече сърдечни проблеми

През 2013 г. по време на проучване сред 2800 мъже се установява, че при тези, които имат по-големи тестиси, рискът от развитие на сърдечни заболявания е повишен. Те консумират и по-големи количества алкохол и съответно имат по-високи нива на кръвното налягане.
И все пак експертите смятат, че причината за сърдечните проблеми се дължи на лутеинизиращия хормон, който регулира секрецията на тестостерона. Според данните на проучвания по-високите нива на тестостерон се свързват с по-голяма честота на сърдечните проблеми.

По-малки тестиси – проблеми със съня

Интересната връзка откриват изследователи от Университета на Южна Дания. Обект на проучване са близо 1000 мъже. Изучават се техният график за сън, прекъсването на съня, както и навиците в това отношение.
Установява се, че при тези мъже, които страдат от безсъние, стоят до късно вечер или си лягат по различно време, броят на сперматозоидите е с 29% по-нисък. Освен това, тестисите им са с 1,6% по-деформирани и с по-малък размер.
Малките тестиси не са причина за нарушенията, свързани със съня. Данните сочат, че мъжете с по-малки тестиси може да не си осигуряват достатъчно сън.
Учените допълват, че недостатъчната почивка през нощта се свързва и с по-нездравословен начин на живот, който включва повишена консумация на мазни храни, алкохол, тютюнопушене.

Данните на друго изследване пък свързва по-малкия размер на тестисите и с повишено чувство за бащински дълг.