10 интересни факта за депресията, които трябва да знаем

Депресията е състояние, което може да причини много сериозни вреди не само на емоционалното здраве

Всеки 5-и българин е боледувал от депресия или шизофрения. Обикновено заболяванията настъпват в млада възраст. Ето някои важни факти за тояа заболяване.

1. Основните рискови фактори, които водят до депресия, са физическо, сексуално, емоционално насилие, някои лекарства (често хапчета за понижаване на кръвното налягане), конфликти между членовете на семейството или приятели, смърт на близки хора, хронично заболяване и генетично предразположение към депресия.

2. Дори и положителни събития като дипломиране, брак или нова работа, може да доведе до депресия.

3. Около 30% от злоупотребяващите с цигари, алкохол и наркотици, също страдат от депресия.

4. Жените е два пъти по-вероятно да страдат от депресия, отколкото мъжете. При жените рискът от депресия е висок поради наличието на естроген в техните тела, който може да повлияе на невротрансмитерите по такъв начин, че той да причинява психологически проблеми.

5. Когато човек започне да остарява, той започва да има и повишен риск от депресия. Това се обяснява с ниското ниво на някои хормони.

6. При мъжете депресията се изразява по различен начин, отколкото при жените, и те използват други средства, за да се справят с нея. Например, докато жената се чувства безнадеждна и отпусната, мъжът става раздразнителен. Жените могат да споделят с приятели и близки за своето състояние, а мъжете се затварят в себе си или стават агресивни и яростни.

7. Изследователи наскоро откриха, че тези, които страдат от депресия, имат намалена костна плътност. Жените в това състояние са изложени на риск от развитие на остеопороза.

8. През Средновековието се е смятало, че психично болните хора са под влиянието на дявола или зли духове.

9. Децата, които изпитват липса на обич, насочена към тях, могат да страдат от най-тежките форми на депресия.

10. Приблизително 80% от хората, страдащи от депресия, не я лекуват.