Бизнес ръката на Доган: Коалиция на ръба е вредна и за бизнеса, и за обикновените хора

Един от най-богатите бизнесмени и бивш вицепрезидент на "Мултигруп" се отвращава от популизма в предизборната кампания за парламентарен вот.

"Най-много ме дразнят празните приказки и празните обещания. Говори се за откриване на 1 млн. работни места. Това е отвратително. На предишните избори БСП обеща 250 000, но всички знаем какво се случи в действителност. Аз тази година съм открил 150 нови работни места и знам как става това. Затова никога не бих хвърлил в пространството такива нереални числа. В България има 1 млн. неграмотно население -хора, които не могат да четат и да пишат. А аз бих попитал Николай Бареков какво ще правят с тези хора? Те могат да мият и да чистят. Но такава работа могат да вършат 20 000 души. А останалите, които нямат специалност, нямат умения и практика? Никой обаче не се захваща с демографската тема. Въпреки това бих посъветвал хората да гласуват активно, за да не се сърдят после на себе си", казва в интервю за "Преса" собственикът на "Минстрой холдинг" Николай Вълканов. Политическата стабилност на следващото управление зависи изцяло от активността. 

"България няма нужда повече от коалиции н ръба", смята бизнесменът, който изплати космическия хонорар на Сокола и го обяви за хидролог N1.

 За проекта "Южен поток"  Вълканов смята, че политиците не са наясно какви ще са ползите и вредите от българско участие.

"Някой казва ли, че той ще донесе по-евтин газ на страната? Никой не го казва. Питам също защо трябва да участваме във финансирането на този проект със 700 млн. евро? Политиците казват, че този газопровод ни е нужен, но не казват защо, какво точно ще стане. По времето на социализма имаше Ямбургска спогодба между България и Съветския съюз, по която ние получвахме половината газ безплатно - 3 млрд. куб. метра плащахме, 3 млрд. бяха по спогодбата, но сега никой не ни предлага подобно нещо. Никой не казва, че благодарение на „Южен поток“ половината газ ще е безплатно или че ще имаме цени не 450 долара, а 300 долара за 1000 куб. метра. На тези въпроси не се дава отговор. Това е смущаващото. По същия начин се казва, че не бива да се добива шистов газ. Още повече че става дума за проучване, а не за добив", коментира бизнесменът.

Бизнес ръката на Доган се оказа, че не влага парите си в банки, а в машини.

"Аз не държа пари в банки. Това с КТБ е сбъркана работа. Не може да има 7,5% лихва по депозитите и никой да не обърне внимание и да не направи нищо. При такива лихви много ясно е, че целта е не да се плащат едни пари на вложителите, а да се направи нещо друго. В желанието си да правят лесни пари много хора са се хвърлили там. Това е глупаво. Парите трябва да се инвестират, а не да седят в банките. У нас има над 40 млрд. лв. по банки. Това са огромни пари, които стоят, вместо да се правят инвестиции и да се раздвижи пазарът. Аз моите пари ги инвестирам в машини, оборудване. И нещата вървят", казва бившият вицепрезидент на "Мултигруп"