Жълт код в 18 области в страната, предупреждават за обилни валежи

Температурите ще са между 16-17 градуса

Температурите ще са между 16-17 градуса

Обилни валежи се очаква да паднат в половин България. Жълт код е обявен за 18 области в страната за днес, сочи справка на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София област и София град.

В тези райони се очакват количества на валежа между 10 и 20 л./кв.м, в отделни райони до 40 л./кв.м.

Като цяло през деня времето ще се задържи неустойчиво. Временно гръмотевичната дейност ще затихне. Отслабване и спиране на преваляванията ще има след полунощ и в сутрешните часове. 

Атмосферното налягане ще е по-ниско от средното за месеца, съобщават от НИМХ-БАН.

И по Черноморието времето ще е предимно облачно, очакват се краткотрайни превалявания и гръмотевици. Вятърът ще е до умерен, от югозапад, след обяд по южното крайбрежие - от югоизток. Максималните температури ще са между 20 и 23 градуса.

Температурата на морската вода е от 19 по северното, до 21 градуса по южното крайбрежие. Вълнението ще е около 2 бала.

Най-неустойчиво ще е в планините. Макар и с временни разкъсвания на облачността в предобедните часове, облачността ще е по-често значителна, предимно купесто-дъждовна, ще има краткотрайни, на места интензивни превалявания и гръмотевици.

Високите била често ще са в облачния слой. Вятърът ще е от югозапад, предимно умерен, но по време на буря, рязко ще променя сила и посока. Температурите слабо ще се понижат, на 1200 м. надморска височина около 15 градуса, на 2000 м - 11 градуса.