Първият изкуствен интелект на български език BgGPT ще е достъпен от 3 март

В момента е отворен за институции

Първият отворен изкуствен интелект на български език – BgGPT, вече работи. Той е разработка на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, предаде БНР.

BgGPT ще бъде достъпен за широката публика от 3 март. В момента е отворен за институции, обяви Мартин Вечев от ИНСАЙТ:

"Всички организации могат да се запишат, да се свържат с нас на BgGPT.AI и да заявят, че искат да го ползват. Приоритет ще бъде даден на научните, на образователните институции."  

Министърът на образованието Галин Цоков очаква българският GPT да влезе като ресурс в „Дигиталната раница". И отбеляза, че това е една огромна възможност за развитие и подобряване на качеството на българската образователна система:

"Ще даде една огромна възможност за прилагането на изкуствения интерект в българското училищно образование, разбира се - и в университетите."

Засега не е ясно дали МС като институция би дал пример на останалите институции и би започнал да използва български изкуствен интелект. 

Според Николай Денков е възможно чрез BgGPT.AI да се обработват документи:

"Вие си написвате статията, всичко, което е подготвено, минава през един редактор, за да може да бъде усъвършенствано като стил и като изказ. На второ ниво - да се налеее, както се казва, информацията от нашите институции в нашата платформа - така че да се дава задание, което задание да бъде извадено като резултат от един такъв въпрос, но с ясното съзнание, че трябва да бъде проверено много внимателно."