Японският апарат "Лунен снайпер" започва спускане към лунната повърхност

Кацането на лунния модул ще бъде предавано на живо в YouTube

Снимка: JAXA

Снимка: JAXA

Япония е на път да стане едва петата страна, която ще кацне на Луната, което би било исторически поврат, тъй като страната се стреми да се присъедини към глобалната космическа надпревара, съсредоточена върху разкриването на тайните на лунния пейзаж, съобщи Гардиън".

"Ако всичко върви по план, интелигентният модул за изследване на Луната (Slim) ще започне спускането си към скалистата лунна повърхност в полунощ на 19 януари и ще се приземи около 20 минути по-късно", гласи информация от Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA).

Мисията ще определи дали космическият апарат заслужава прозвището си "лунен снайперист" - препратка към способността му да извършва мисии с безпрецедентна прецизност в трудни условия.

Екипът на JAXA се надява, че прецизната технология ще приземи лекия лунен модул на по-малко от 100 метра от предварително определена цел на лунната повърхност - драматично подобрение в сравнение с предишните мисии, при които зоните за кацане бяха с размери от няколко километра.

"Успехът ще отбележи прехода от ерата на "кацане там, където можем" към ерата на "кацане там, където искаме" за бъдещите мисии", заявиха от JAXA.

Освен това Япония ще се присъедини към краткия списък на страните, извършили това постижение - САЩ, Съветския съюз, Китай и Индия.

През ноември 2022 г. Япония се отказва от опитите за кацане на лунната сонда "Омотенаши" на Луната, а през април 2023 г. японски стартъп, който се стреми да стане първата частна фирма, кацнала на Луната, изгуби контакт със своя апарат, след като извърши "твърдо кацане".

Slim навлезе в окололунна орбита на Коледа, 110 дни след изстрелването си през септември, предшествано от неуспешно изстрелване през май и второ отлагане през август поради лоши метеорологични условия. Очаква се той да кацне в кратер, където се смята, че мантията на Луната - дълбокият вътрешен слой под кората ѝ, е достъпна от повърхността.

"Разкритите тук скални масиви са от решаващо значение за търсенето на произхода на Луната и Земята", коментира Томокацу Морота, доцент в Токийския университет, специализиран в лунните и планетарните изследвания.

Мисията би могла също така да проучи как потенциалните водни ресурси може да бъдат използвани за изграждане на бази на Луната. Възможността за комерсиализация на естествения спътник на Земята, ще зависи от това дали на полюсите има вода." - добави Морота.

През 2019 г. японската агенция приземи космически апарат върху ускоряващ се астероид, но според експертите предизвикателствата са по-големи на Луната, където гравитацията е по-силна.

Космическият апарат, чийто опит за кацане ще бъде предаван на живо в YouTube, ще има само един опит за успешно кацане, което означава, че прецизността ще бъде от ключово значение, ако трябва да се приземи в район, заобиколен от скали, които ще изследва с камера.

Slim е оборудван с "подвижен" робот, сферичен роувър, малко по-голям от топка за тенис, който може да променя формата си, докато преодолява контурите на лунната повърхност. Разработен е съвместно от JAXA и японския производител на играчки Takara Tomy.

При успех мисията ще отбележи участието на Япония в нова ера на лунните изследвания, която настъпва няколко месеца, след като Индия стана първата страна, приземила апарат без екипаж близо до почти неизследвания южен полюс на Луната.

Изминаха 54 години, откакто хора за първи път стъпиха на лунната повърхност, а последната (пета) мисия с екипаж беше през 1972 г. - всички кацания са осъществени от американски астронавти. Правителствата и компаниите обаче никога не са губили очарованието си от спътника на Земята, на фона на силното убеждение на учените, че той има достъпен източник на вода.