Весела Лечева: Изречението на Валери Жаблянов за Народния съд не дава оценка, това са фактите

Грешка е да се иска оставката за изразена политическа позиция, смята зам.-председателят на "БСП за България"

Весела Лечева

Весела Лечева

„Оценката на комунистическия режим сме я дали много отдавна, още през 1991 г., по отношение на издевателствата и престъпленията, но трябва да гледаме напред, да се учим от историята и да не повтаряме грешките. Считам, че изречението, което даде повод за яростни сблъсъци, не дава оценка, а това са факти от българската история“, поясни Лечева. Според нея всичко, което е станало днес в пленарната зала, е целяло да заглуши скандалите в здравеопазването. Това не работи в полза на демокрацията, категорична е депутатката от БСП. Днес яростно бранехме демокрацията. Днес ГЕРБ ни показаха как не бива да се управлява държавата. Начинът, по който действат управляващите, е извън всякакви демократични правила. 

Тя подчерта, че днес е била отнета думата на опозицията. 

На въпрос как си обяснява факта, че никой днес в пленарна зала не застана на страната на БСП в гласуването, Лечева отговори: "Другите партии гласуваха против Жаблянов, защото са патерици на ГЕРБ, под натиска на ГЕРБ."

Тя коментира и сблъсъка между президента Радев и премиера Бойко Борисов. Аз съм на страната на обективността. Това,което се опитва премиерът е да остане лидер в пространството и страхът, който витае, че не е безспорен лидер, го карат да омаловажана успехите на президента. Лошо бе внушението , че в другата сграда има хора, които му пишат речите, слагат му думи в устата. Това бе грозно внушение, посочи Лечева.