Васил Велев: Ние сме шампиони по разходи за сигурност в Европа

Протестът на полицаите е срещу реформите в МВР

Снимка: БТВ

Снимка: БТВ

По численост съставът на МВР е по-голям съотнесен с другите страни в ЕС. Наливат се пари в нероформирана система. Това е префинансирана система и ние сме шампиони по разходи за сигурност. Така председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира пред БТВ, защо работодателите са против отпускането на 100 млн. лева за заплати на полицаите.

По думите му в България е най-високият разход, спрямо БВП, за сигурност. Отделяме 1, 296 милиарда лева - в пъти повече от колкото за образование и наука. По численост състава на МВР е по-голям съотнесен с другите страни в ЕС.

Експертът смята, че за много от разходите на МВР се мълчи. Той намекна, че част от парите не отиват по предназначение. Освен това служителите в системата ползват редица привилегии, които другите граждани нямат. Такива са например повечето пари при пенсиониране и по-големият годишен отпуск, който е два месеца.

"Протестът на полицаите е срещу реформите. Техните синдикати спират точно този процес", посочи Велев. По думите му в системата на МВР има честни и съвестни полицаи, които са за реформи но гласът им не се чува. 

"Няма такова нещо, като "бизнеса не плаща заплати". 30 милиарда се плащат навреме и едва 30 милиона се бавят", заяви експертът. 

Председателят на  Асоциацията на индустриалния капитал в България е на мнение, че пазара на енергия у нас се манипулира. "Не може бизнеса да плаща 125 лв. за киловат час а гражданите само 76 лв. Двете трябва да са еднакви", заяви той. По думите му това е така, защото 450 милиона отиват за американските централи. Те продават по дългосрочен договор на преференциални цени. "Имаме реално само двама продавачи на борсата - АЕЦ Белене и Марица - изток и те са свързани лица", заяви Васил Велев.