Началникът на протокола на Светия Синод: Предотвратихме скандал по време на опелото на патриарх Неофит

Украинската посланичка искала да напусне храма заради Митрофанова

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Украинската посланичка Олеся Илашчук е искала да напусне храм "Свети Александър Невски" заради присъствието на руската посланичка Елеонора Митрофанова. Всичко обаче минало тихо и без проблеми - това разказа пред БНТ началникът на протокола на Светия Синод Емил Велинов, по чиито думи "в църквата нещата се успокояват".

"Вчера всички очакваха да стане скандал в църквата, но много рядко такива може да се получат директно. Имаше малък конфликт, в който украинската посланичка беше малко ядосана, защото присъстваше руската посланичка. Като разбра, че е там, искаше да напусне храма, но всичко мина тихо и никой не забеляза даже, че има такъв проблем. Укротихме нещата и всичко мина нормално, благодарение и на нея (бел. ред.: Илашчук), защото тя разбра, че в такива моменти не трябва да има дрязги", разказа той.

"Разбира се, на една маса няма да седнат, седнаха на различни маси", уточни Велинов по казуса с двете посланички.

Той благодари на всички участници в организацията на поклонението, шествието и погребението и отговори на част от критиките. "Това невиждано шествие за мен беше удоволствие да го гледам", отбеляза Велинов.

Критики имало за това, че не са осигурени коне за тегленето на лафета, на който бе положен ковчегът с тленните останки на патриарх Неофит.