Цветанов: Румен Радев гледа на Изток, саботира модернизацията на армията

Той определи като популистки фойерверки предложенията на Нинова за депутатските заплати, отпуски и ваканции

Цветан Цветанов

Цветан Цветанов

Хубаво е, че президентската институция реагира светкавично. Ако направите сравнение в становището за Сирия, което ни беше раздадено, ще видите, че в него говорят с позиция, която кореспондира изцяло с позицията на Русия, а не на Могерини и ЕС. Затова от администрацията на Радев събраха всички тези становища, които бяха пуснати – за да не излезе истината за това, което се дискутираше по време на съвета. Това коментира в студиото на Би Ти Ви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод вчерашния консултативен съвет по национална сигурност при президента, след който той лаконично отбеляза, че президента задава посока на излизане на страната ни от ЕС и НАТО. 

За всички е ясно, че президентът гледа на Изток, че саботира модернизацията на армията. Всички страни, съседи на България, закупуват Ф-16 и правят сондажи за купуване на Ф-35. Тази тенденция – да се закупи "Грипен", беше саботаж, макар президентът винаги да е казвал, че правителството и парламентът саботират този процес, посочи Цветанов и добави: Когато ни се дава за пример Румъния или друга държава – нека да видим какви са техните експертизи.

На въпрос на водещия дали България е трябвало да бъде уведомена за готвения удар на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия, политикът обясни, че страната ни е била уведомени от нашите партньори и от други канали, като в позицията си сме били изцяло солидарни с позицията на ЕС, изразена от Могерини. Така че свободни интерпретации са твърденията, че не сме били уведомени.
Цветанов припомни, че химическите атаки са системни в Сирия. А това е бил поредния опит за химическа атака на президента Асад над собствения народ му народ. Затова всички са били солидарни с атаката на САЩ, Франция и Великобритания  - и ЕС, и НАТО.

Цветан Цветанов отговори и на критиките на Радев, че страната ни приличала на строителна площадка, на която всичко се прави на тъмно и е време да светнат прожекторите. 

Може би президентът визира служебния кабинет, като говори за строителна площадка, на която се строи нещо на тъмно. Тогава нямаше осветляване, защото нямаше парламентарен контрол. Нали видяхте какво стана с процедурата за избор на самолети, отбеляза Цветанов и намекна, че подобни констатации е направил и Красимир Каракачанов след като е поел военното министерство. 

Зам.-председателят на ГЕРБ отговори и на обвиненията на Илияна Йотова за неговото критично отношение към президента Радев.

Първо,  Йотова изглежда доста притеснена и говори доста хаотично, когато дава оценки. Моята работа е да изразявам мнение и да защитавам евроатлантическите ценности. Никога не съм приклякал, за да целувам ръката на духовник от друго вероизповедание. Но ще уверя Йотова, че ще продължим да атакуваме президента, когато ни отклонява от нашето европейско развитие. Нека да осветлим кампанията на всеки един, който участва в кампанията на Румен Радев. Защото там имаше наистина тъмнина – социално слаби хора финансират кампанията на президента Радев, това е една мрежа за финансиране на тъмно на кампанията му, организирана от БСП и института на Решетников. За нас единствено на НАТО и ЕС можем да разчитаме като гарант за националната ни сигурност и европейската перспектива. Ако България не беше тяхна членка, щяхме да бъдем вече в другата орбита, категоричен бе Цветан Цветанов.

Той подчерта недвусмислено, че позицията на ГЕРБ и правителството винаги е била единна, че мнозинството в парламента и в коалиция са за евроатлантическите ценности.

Политикът коментира и внесеното от Нинова и БСП предложение за намаляване на депутатските заплати, отпуски и ваканции. 
Предложенията на Нинова са популистки фойерверки, с което тя се превръща в онези политици маргинали. Няма област и сфера в страна, в която да не се увеличават доходите. Премахнато беше ограничението да бъдат замразени заплатите, наложено от предишното НС. Ние от ГЕРБ оставяме част от заплатите си в парламентарната група, като от тях плащаме на деца, които имат нужда от подкрепа, даваме за инициативи, с патриотична насоченост. Когато сме в постоянен контакт с хората, тогава може да реагираме на проблемите им и да ги подпомагаме. Освен това, не не е ли по-добре държавата да плаща заплатите на депутатите, за да не изпадат под различни зависимости, попита риторично Цветанов. 

Що се отнася до ареста на кмета на район „Младост“  Иванчева, бившият вътрешен министър бе категоричен: Подкрепяме действията на българските институции в борбата с корупцията. Този корупционен случай е ясен знак, че държавата ще бъде безкомпромисна по отношение на корупционните практики и действия.