Цацаров: Прокуратурата започва бързи производства при нападения над лекари и медицински сестри

Вътрешният министър Валентин Радев пое ангажимент експерти от министерството да обходят болниците със спешно отделение

Съвместни действия за предотвратяване и бързо санкциониране при случаи на нападение срещу медици договориха главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Валентин Радев, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и представители на болнични заведения от София. 
Работната среща бе инициирана от Сотир Цацаров. "Разбрахме се министерството на здравеопазването да се ангажира с тоталното оборудване с паник-бутони, GPS системи и гласова връзка с полицията в болничните заведения и линейките", заяви Николай Петров на брифинга след срещата.
Сотир Цацаров се ангажира прокуратурата да започне бързи производства в случаите на нападения над лекари и медицински сестри.
"Постарахме се да погледнем нещата по цялата верига - от болниците до финала, където са наказателните производства", каза главният прокурор.
"В непосредствен диалог се опитахме да посочим къде са отговорностите на всеки по тази верига. Има пропуски по наказателното преследване в подобни случаи, но не мисля, че репресивната политика е единственото средство за спиране на такива посегателства.
В здравните заведения също имат отговорности за организаццията и охраната.
Прокуратурата се ангажира да осигури нарочен прокурор с връзка между болницата и МВР, който механизъм да донесе незабавна реакция на министерството и прокуратурата. 
Ще дадем указания за бързи производства и за, бих казал, мерки в пълно съответствие на закона и които съответстват на закона.
Първата задача е механизъм за връзка и взаимодействие между съответен отговарящ прокурор, управител на болнично заведение и ръководител на управление на МВР."
Вътрешният министър Валентин Радев пое ангажимент експерти от министерството да обходят болниците със спешно отделение, където да бъдат препоръчани задължителни стандартни мерки за сигурност, сигнализация и връзка.
"Аз предупредих колегите от болниците, че тяхната отговорност е голяма. Те трябва да свършат добре работата си. МВР ще направи обследване и ще даде предписание за всички заведения със спешна помощ, които са стотици в цялата страна.
Предписания какво да се направи, че да не страдат медицинските работници. А управителите, колкото пари да струва, да направят нужното за сигурността, примерно до Нова година.
Отиват нашите хора, те извикват охранителните фирми, и местата, където се случват - казваме им какви камери, къде да бъдат, паник-бутони. Тези предписания ще бъдат стандартни. После ще видим дали са спазени - отговорността е взаимна. И нещо много важно - разбрахме, че много бързо трябва да стига сигналът, затова в една дежурна стая трябва на стената да има телефони, за да се обадят веднага на управлението.
Понякога трябва повече хора от управлението да се притекат, ето защо трябва да имат пряка връзка с районното упрваление.
Парите? Колкото могат, толкова. Техен антажименте е, но колкото по-сигурна е болницата, толкова повече пациенти ще имат, те са търговски дружества.
Но искам да обърна внимание и към нещо друго - гражданството къде е? Полицията не може да бъде навсякъде и да прави всичко. 
Това взаимодействие и с прокуратурата ще бъде поне една крачка напред, за да спрем тези наглеци, които нападат хората, които ги спасяват".
Представител на директорите на големите софийски болници добави: "Имаме пълно разбиране, че не можем да бъдем пасивни ползватели на сигурност - имаме и отговорности. Първо да анализираме къде са най-критичните ситуации и организирането на съответната охрана и видове наблюдение.
Очакваме предписанията от МВР, за да бъдат надлежно събирани доказтелствата, които после да се използват от прокуратурата, за да не могат да се измъкнат хора, посегнали на наши колеги."
Главният прокурор Сотир Цацаров сподели още, че глобите, които често се налагат при подобни посегателства, явно не са възпираща сила.
"Очевидно е, че глобите не работят, каза Цацаров. "Очевидно е, че е нужна координация с управителите на болничните заведения и МВР. Очевидно е, че само обмен на информация пост фактум - защото такова е сегашното споразумение, не действа. 
Ако не осъзнаем, че лекари и пациенти са национален приоритет, няма смисъл от никакви срещи. С една работна среща можем да набележим някакви конкретни мерки, поне една стъпка напред.
Лекарите я заслужават, заслужава я лекарката от Шейново и всички нейни колеги."