Томислав Дончев: Не влиза в работата на министър-председателя да знае кой е подслушван

Премиерът не е оперативно въвлечен в работата на която и да е институция

Томислав Дончев

Томислав Дончев

Между 15 и 20 000 машини за гласуване ще бъдат придобити от държавата. Това отговори вицепремиерът Томислав Дончев на въпрос на Корнелия Нинова за машинното гласуване.

„Народното събрание да даде рамка какъв тип машини за гласуване да се купят, защото има няколко вида - машини за четене, които могат да сканират традиционни бюлетини, машини за електронно гласуване, както и такива, които генерират хартиен отпечатък“, посочи вицепремиерът.

По повод критиките на соцлидерката, че прехвърля отговорността върху депутатите, Дончев поясни, че негови лични предпочитания са електронна машина за гласуване, която съхранява данните в цифров вид, но допълнително генерира и хартиена бюлетина, която може да бъде съхранена и при нужда да се представи в съда.

„Машинният вот решава редица проблеми - лесен е, удобен, няма недействителни бюлетини и подправени или грешни протоколи, но манипулации и натиск, купен вот ще има и с машини, там трябва да се вземат други мерки“, предупреди Дончев.

Вицепремиерът поиска от парламента яснота по въпросите - ще има ли паралелно машини за гласуване и хартиени бюлетини, как ще се гласува в малките секции под 300 души, с подвижните секции, с вота от чужбина.

„В рамките на 2 месеца ако имаме яснота за законодателната рамка, категорично ще си свършим работата, въпреки всички кризи и усложнения“, ангажира се вицепремиерът.

Той уточни, че от миналата есен правителството правело пазарно проучване за закупуване на машините. Производителите на подобни машини били малко, а и ситуацията допълнително се усложнявала от коронавируса в Китай, където се произвеждали голяма част от нужните компоненти за сглобяване на машината, обясни вицепремиерът.

По думите му можело да се постигне и по-ниска цена поради големия брой машини, които ще се поръчат, а  оскъпяване ще дойде от изискването към конструкцията - да бъдат по-здрави и да могат да се транспортират.

Според Томислав Дончев паралелното гласуване с машини и с хартиени бюлетини ще оскъпи изборите.

„Темата хартиено гласуване е валидна за секциите в чужбина. Там анализът показва, че транспортиране на машини е трудно и не винаги възможно. Темата с малките секции. Там има притеснения за секции с под 300 избиратели. При всички случаи това, което пише в Кодекса, това ще направим“, заяви пред медиите вицепремиерът Дончев.

По повод протестите на БСП, че премиерът е подслушвал президента, Томислав Дончев коментира, че не е запознат с процедурата. Той напомни, че министър-председателят не е оперативно въвлечен в работата на която и да е институция – МВР, Държавната агенция „Национална сигурност“, ДАТО.

„На него не му е работа да знае кой е арестуван, подслушван, оперативно следен. Дори мисля, че има норми, които ограничават правомощията му в тази работа“, коментира вицепремиерът. Той бе категоричен, че премиерът Борисов вероятно ще коментира темата в Мюнхен, защото с делегацията на конференцията по сигурността пътуват и журналисти.

„И вие ще имате възможност да го питате, и той ще ви отговори“, затвори темата Томислав Дончев.