Томислав Дончев: Добро председателство е това, което е успяло да сближи нечии позиции

Не е редно да се мисли за национални интереси

Миналата седмица освен церемониите имаше и пленарна сесия. Това е загряващо мероприятие, в което се опитваме да стиковаме приоритетите си. Това заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

"Добро председателство е това, което е успяло да свърши задачата си на фин модератор и е успяло да сближи нечии позиции. В крайна сметка очакваме през май да имаме предложението на Европейската комисията за бюджет. Имаме много тежки отговорности. Да моделираме дебата преди това и след това да управляваме реакциите на държавите членки, след като излезе предложението на Комисията", каза той. 

"Не е редно по време на председателството да се мисли за национални интереси. Това е елегантен механизъм Европа да гледа на себе си от различен ъгъл. Този път Европа трябва да гледа на себе си от долният си десен ъгъл и този поглед е различен", заяви още вицепремиерът. 

"Имаме предизвикателства и приоритети, свързани с отбраната, сигурността на външната граница и мигрантския натиск", обясни Дончев.

"От едната страна имаме дупка след Брекзит и нови цели, които също изискват пари, което прави ситуацията много по-сложна. В крайна сметка, това, за което се борят ключовите играчи на терена, е максимални средства за кохезионна политика и съхраняването на размера на европейският бюджет като цяло след Брекзит", каза още той. 

Темата, която се очаква да е най-горещата, е инициативата на обвързването на европейското финансиране с върховенството на закона, коментира вицепремиерът.

"Което по-просто казано е, че ако няма независима съдебна система, няма пари от еврофондове. Държавата, която се свързва с това предложение не е България. Споменава се Полша заради законите, приети там".

Друга спорна тема е националното съфинансиране, както и темата за много по-тясно обвързване на европейското финансиране с икономическата политика, която води всяка държава. Искаме икономическото управление на всяка държава членка да е много по-синхорнизирано, обясни още Томислав Дончев.