Теменужка Петкова: Всеки, който се съмнява за картелни споразумения, да подаде сигнал

Навлизането на азербайджански газ на пазара ни ще помогне да имаме по-конкурентни цени, заяви енергийният министър

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Малко над 270 милиона лева бяха дадени от правителството на бизнеса само за година. За нас конкурентноспособността на българския бизнес е един от важните приоритети. Тази помощ ще се получава до 2020 година. Това каза министърът на енегетиката Теменужка Петкова в ефира на БТВ. Повод за думите й стана заканата за протест от страна на бизнеса заради новата по-висока цена на тока за индустрията. 

По думите й цената на тока за бизнеса се определя от свободния пазар и се договаря между бизнеса и търговците на електроенергия. Относно съмненията за нередност при продажбата на ток и твърденията, че търговците предлагат по-високи цени от миналата година за бизнеса, Петкова каза: "Призовавам всеки, който се съмнява за картелни споразумения, да подаде сигнал". 

По отношение на темата, свързана с възможността да се газифицират домовете на социалнослабите хора, Петкова каза: "Навлизането на азербайджански газ на пазара ни ще помогне да имаме по-конкурентни цени. Така ние ще решим един от най-сериозните проблеми - с чистотата на въздуха. Няма да се премине бързо към този процес, но отнякъде трябва да се започне". 

По темата за АЕЦ „Белене“, енергийният министър каза: „Натиск от държавата не е имало. По доклада на БАН за проекта АЕЦ "Белене", работиха 7 института. Когато говорим необходима ли е нова мощност, трябва да се направи един сериозен анализ. Едва след това трябва да се вземе решението и в каква посока ще се върви. За мен е най-важно да се гарантира енергийната сигурност на България“, увери тя.