Телескопът „Евклид“ отново "вижда" вселената

Отстранен е тънкият слой лед, който е "замъглявал зрението му"

Телескопът „Евклид“, снимка: EPA/БГНЕС

Телескопът „Евклид“, снимка: EPA/БГНЕС

Видимостта на космическия телескоп "Евклид" е възстановена след деликатна операция, при която успешно е разтопен тънък слой лед, който е "замъглявал зрението му", съобщи АФП с позоваване на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Съществуваха опасения, че „пълзящият“ лед може да забави мисията на европейския космически телескоп, който през юли излетя на първата в света мисия за изследване на космическите загадки на тъмната материя.

Процедурата за размразяване на леда с цел леко затопляне е протекла "значително по-добре от очакваното", заяви ЕКА.

"След като още първото огледало беше затоплено само с 34 °С, зрението на „Евклид“ беше възстановено", посочват от агенцияте.

През ноември учените на земята забелязаха, че към видимата светлинна камера на телескопа постъпва по-малко светлина.

Те установиха, че проблемът е в слоя лед - за който се смята, че е с дебелината на нишка ДНК - той който се натрупва върху оптичните повърхности на телескопа.

На борда има нагреватели, които могат да затоплят целия космически апарат - процес, който беше извършен малко след изстрелването на "Евклид".

Но топлината разширява много материали, а затоплянето на целия космически апарат сега би изисквало внимателно повторно калибриране.

Това би могло да забави мисията на телескопа с месеци, заяви миналата седмица Ралф Кохли, учен, отговарящ за работата с инструментите на „Евклид“.

Затова екипът предпочете да загрее отделни огледала с надеждата да отстрани проблема, без да се налага да загрява целия космически апарат.

Защитата от вода е общ проблем за всички космически апарати.

Въпреки всички усилия на учените, малко количество вода, останало от сглобяването на космическия кораб на Земята, може да се "промъкне" в космоса.

Изправени пред студената необятност на космоса, водните молекули замръзват върху първата възможна повърхност - в случая огледалата на „Евклид“.

Ледът не е първият неуспех на "Евклид".

Преди това екипът на земята отстрани софтуерен проблем, при който космическите лъчи объркаха сензора за насочване на космическия апарат.

Някои нежелани слънчеви лъчи също се намесваха в наблюденията на телескопа - проблем, решен чрез леко завъртане на апарата, каза Кохли.

„Евклид“ се намира недалеч от телескопа "Джеймс Уеб", в стабилна орбита на около 1,5 милиона километра от Земята.

„Евклид“ трябва да картографира една трета от небето - обхващаща умопомрачителните два милиарда галактики - и да създаде най-точната 3D карта на Вселената досега.

Учените се надяват, че това ще помогне да се хвърли повече светлина върху тъмната материя и тъмната енергия, за които се смята, че съставляват 95% от Вселената, но остават забулени в мистерия. /БГНЕС