Телешки антрекот с картофи и самардала

Зад екзотичното наименование се крие едно превъзходно ястие

снимка: Faktor.bg

снимка: Faktor.bg

Телешки антрекот е екзотичното наименование на онази част от телешката плешка, от която се отрязват малки по размер кръгли парчета месо – телешки медальони.

Перфектният телешки антрекот е мрамориран, сочен и наситен на вкус. А ястието, приготвено с него, е истинска наслада за ценителите на добрата храна. 

Необходими продукти: 

1 кг телешки антрекот
1 кг картофи
2 гл. стар лук
Олио
Сол
Самардала

Начин на приготвяне: 

Осолете за няколко часа късовете телешкото месо, за да отпуснете соковете и ароматите в него. 

След това подредете телешкият антрекот в тенджера или друг подходящ съд, добавете ситно нарязания стар лук и ги оставете да се готвят на средно силен огън за няколко часа.  

През това време обелете картофите и ги нарежете на едри резени (както се реже ябълка) и поръсете със самардала. Добавете ги към месото когато вече е почти готово, защото на картофите ще са им нужни да се сготвят около 30 минути. По този начин картофите ще поемат от ароматите на телешкия антрекот. 

Когато ястието е напълно готово, поставете го в достатъчно дълбока тавичка и го запечете за около 30 минути, на средно силна фурна. 

Поднесете телешкия антрекот на порции, в големи плоски чинии.

Сервирайте ястието с чаша охладено червено или бяло вино, което ще подсили удоволствието от превъзходната храна.