"Тайната война" между Запада и Русия – какво означава тя за Украйна, как отваря очите на Европа

Войната, макар и "студена", кара европейците да се замислят за своите слабости в случай на „гореща“ война

Андрий Попов, Униан

Началото на 2024 г. се превърна в "бенефис" на всички възможни разузнавания и шпиони, както официални, така и "фрийлансъри" (а това е отделен пазар). За тях пише пресата, снимат се филми и сериали. Всичко това напомня за времената от пика на конфронтацията през Студената война.

Защо тази ескалация се случи точно сега? Защото всъщност 

"Студената война 2.0" вече започна

Има ли Украйна полза от това? Да, защото Западът най-после влезе в директно противопоставяне с Кремъл. Войната, макар и "студена", кара европейците да се замислят за своите слабости в случай на „гореща“ война. В крайна сметка всички разбират, че "правилото на ескалацията" винаги диктува повишаване на залозите. За Украйна е важно, че сега поне в борбата с шпионите не е сама.

На руснаците дълги години се позволяваше да правят в ЕС всичко, което поискат – да изпращат шпиони в европейските страни под дипломатическо прикритие, да подкупват (включително чрез официални фондове) политици или партии. След откритото нападение срещу Украйна Западът малко "прореди" редиците на руските агенти, защото те всъщност не се и криеха особено, но сега Кремъл се завръща.

Украинците, заедно с по-активните западни разузнавателни служби (основно британските), фактически 

"декласираха" руските служби

 на територията на Украйна. Ударът срещу руските спецслужби през 2022 г. всъщност беше двоен. След провала на руското настъпление към столицата Киев и Харков там започнаха ако не "чистки", то със сигурност мащабна реорганизация.

В крайна сметка ФСБ и разузнаването от "блатата"(авторът има предвид Москва*) години наред разказваха на Путин как в Украйна на руснаците всичко им е "в кърпа вързано", колко питомни Медведчуци и други агенти има тук, "усвояваха" милиардни средства. А 24 февруари 2022-а се оказа въздух под налягане – Украйна устоя.
Заради това шефът на Службата за външно разузнаване Наришкин дори беше поставен под домашен арест през 2022 г. Защото цялата тази история с "Киев за 3 дни" и "Харков за половин час", самата идея за "бърза и победоносна специална военна операция" се опираше на рапорти, скалъпени от сити и безгрижни руски шпиони.

През 2023 г. руснаците за втори път се простреляха в крака при 

тайната война,

 отстранявайки Пригожин и Уткин – самия Вагнер (такава позивна беше избрал съоснователят на армията „Вагнер“ Дмитрий Уткин – б.р.). Така беше отслабена групата „Вагнер“ по света. Това не е единствената подобна група, но е най-голямата и най-ефективната. Беше... Докато не се "препъна" в Бахмут и не загуби почти цялото си европейско звено заедно с ръководството.

И тук стигаме до сегашните събития – защото Кремъл се поучи от грешките си. Докато американците  задълбаваха във вътрешните си проблеми, а европейците разчитаха на американците, руснаците работеха. Европейците се окопитиха едва сега, когато руснаците се убедиха в силите си и отново започнаха да действат активно под носа на европейските лидери.

Руснаците изкопаха старите си наръчници от 60-те години, както в армията, така и в шпионажа. Откъде мислите се взеха всички тези щурмове с "пушечно месо“, "линии на Суровикин", след като руснаците – по принцип "ретросексуални" – обичат само миналото, редят заклинания от вида "можем да повторим" и не са способни да направят нищо принципно ново? Ами точно от "учебниците" от времето на Студената война. Те 

реанимираха опита на КГБ

 Но го адаптираха към съвременните технологии.

Сега руснаците са уверени, че побеждават всички, затова активираха много от своите "спящи" групи и "консерви" (местни агенти на влияние), за да получи Путин хубава картинка за изборите - че Западът е слаб и "се клати". Постоянни скандали и "изтичане“ на компромати в медиите, диверсии в ЕС, убийства и т. п. Всичко това изплаши европейците.

Това създаде ефект на "информационна бомба" за уважаемите европейски бюргери и рентиери, свикнали да мислят за климата и кроасаните на закуска, но не за собствената си сигурност. А руснаците показаха, че всичко в Европа е под риск. Ако един германски генерал може доста лесно да бъде подслушан, какво остава за "обикновения простосмъртен“?

И това (осъзнаване на заплахата – б.р.) е от полза за Украйна, тъй като по-рано европейците гледаха на "украинската война" изключително през телевизора – като на нещо далечно, което не ги застрашава лично. "Новата нормалност" беше някъде много далече. Осъзнаването на това, че вече буквално са обкръжени от заплахи, предизвика силна изненада у западните и прозападните политици.

Тук трябва да добавим, че руснаците, за съжаление, научиха много неща от украинците докато се бореха срещу Украйна. Украинските спецслужби създадоха огромна нелегална инфраструктура в самата Русия. Включително чрез "гастарбайтери" или "бежанци", които влизаха в Руската федерация почти безпрепятствено в продължение на години. И става дума не само за шпиони, които просто наблюдават, но и за оперативни кадри, които периодично извършват диверсии, разширяват мрежата си чрез вербуване на несъгласни с Путин (а те стават все повече заради втвърдяването на режима).

Украинците дори вече преминаха към открити акции, не само в Русия. В същия този Судан, където неочаквано се появи украинското Главно управление на разузнаването, то разби плановете на руснаците. Украинците действаха локално, но ефективно. Защото всъщност школата на нашите разузнавачи и на руснаците е една и съща – постсъветска – но благодарение на достъпа до западни разработки нашите успяха да съчетаят най-доброто както от съветския, така и от западния опит със сериозен фокус върху съвременните технологии.

Ако се вярва на медиите,

 украински тайни групи са спасили президента на Судан

 от залавяне от проруски сили, свързани с „Вагнер“. А след това украински военни консултанти са помогнали на правителствените войски да си върнат град Омдурман – втория по население в страната. Направили са го, нарушавайки логистиката на проруските бунтовници с помощта на дронове. И това е постигнато от група, наброяваща 100-200 души, ако се вярва на пресата. За сравнение – руснаците оперират там с хиляди оперативни работници и наемници.

Руснаците искат да адаптират този украински опит към операциите си по света. Включително в "мирната" Европа, която все още не може да свикне с реалностите на "Втората Студена". Освен това Кремъл и досега има почти неограничен финансов ресурс за подкупване на европейски "фрийлансъри" и чиновници, който използва активно. (Путин по-скоро ще съкрати социалните бюджети на руснаците, отколкото тайните разходи.)

Под най-голяма заплаха сега са най-лоялните към Русия европейски страни, от чиято територия руските агенти действат по целия Запад. Това е преди всичко, Австрия, както и "неутрална" Швейцария, където руските агенти-дипломати дори не се крият. Плюс Словакия, Унгария, а също и Германия, където руснаците имат силно влияние още от времената на ГДР. Даже в германската преса пишат, че западните партньори не канят германските си колеги на важни срещи или операции, защото "руснаците веднага ще научат за това“. Кремъл има голямо 

влияние и в балканските страни

Косвено доказателство за "пробивите" именно в западните спецслужби може да бъде инцидентът при визитата на германския външен министър госпожа Бербок в Украйна. Руснаците веднага научиха маршрута ѝ и дори изпратиха дрон, който следеше кортежа ѝ, поради което визитата беше прекъсната. 

Подобна беше ситуацията и при посещението на гръцката делегация в Одеса, но вече с директен ракетен удар по морския терминал. Според различни данни, ударът е бил на 150 до 500 метра от местонахождението на президента Зеленски и гръцкия му гост. 

Защо това е "издънка" именно на западните служби, а не на украинските? Защото за тези визити съобщиха веднага именно чуждестранните медии. Освен това, дори при пътуванията на Володимир Зеленски на фронта, руснаците не знаеха нищо, а за тези чуждестранни посещения някак разбраха веднага. Затова е голяма вероятността, ако някъде има "пробив", той да е именно при партньорите.

Впрочем, тази директна заплаха за живота им ще накара европейците още повече да се замислят за 

съпротива срещу руските агенти

 Само да нямаше жертви и пострадали при ракетния удар...

Европейците и досега се отнасят лекомислено към собствената си киберсигурност и поверителността на данните. Затова представители на същото това германско Министерство на отбраната използват "свръхсложни" пароли като "1234" – за което пише Bild, или обсъждат секретни работи, използвайки уай-фай мрежата на хотел в Сингапур. Но Русия прави всичко възможно европейците да се „опомнят“ и да извадят собствените си "наръчници" от времето на Студената война.

Европа има голям потенциал в "тайната война", тъй като разполага със сериозен финансов и технологичен ресурс. Основното, което им е необходимо, е да проявят политическа воля. А наглостта на руснаците фактически ги тласка към това. Западът все повече се събужда и осъзнава идващите от Кремъл заплахи лично за служителите, политиците и гражданите.

Поне украинците вече няма да са сами на "тайните фронтове". И скоро нашите партньори значително ще се увеличат. Защото Путин неизбежно ще продължи по пътя на ескалацията.

*Москва е построена върху блатиста местност. Някои от блатата, които са покривали целия район до основаването на града през 12 век, съществуват и днес.  
Превод: Faktor.bg