Спортните федерации крадат пари, точат бюджета без резултати

Спортните федерации в България точат пари от бюджета без след това да има възвращаемост и успехи в съответните дисциплини. Това обяви по Нова телевизия финансовият министър Симеон Дянков. Той разкри, че вчера е завършила проверка във волейболната асоциация и са установени големинарушения.

Харчени са милиони беотчетно, не са възлагани обществени поръчки по закона. Заради тези нарушения федерацията вече е дадена на прокурор и ще се търси наказателна отговорност от виновните.

Дянков се закани, че още от следващата година ще бъде коригирана схемата за раздаване на пари в спорта. Сега са регистрирани 106 федерации и всички получават и искат пари от министерството на спорта. 

Ненормално е да се появи някаква нова федерация и веднага да почне да иска пари и финансиране, без да сме убедени колко масов и популярен е този спорт и какви отличия и постижения може да ни донесе, заяви Дянков. Той даде конкретен пример. Никому неизвестната федерация по полумаратон е поискала 1 400 000 лв. за организирана на състезание в Каварна в края на лятото. От финансовото министерство и отказали, но от спортното веднага им отпуснали 800 бона. Никой не е чувал за този спорт у нас, той не е включен в олимпийските игри, а така се точат пари. Същата била схемата и с мотокроса, който също не участва на олимпиадите. Въпреки това обаче, само защото в ръководството му е бил червеният депутат Румен Петков са взимали годишно но 4-5 млн. лв. Ето така безрезултатно изтичат парите от бюджета, посочи Дянков. Той обяви, че държавата дава за спорт от бюджета по 36 млн. лв. годишно, но към тях трябва да се прибавят още 37 млн. лв. постъпления от тотото и 25 млн. лв., които се дават за домакинства.

Разговарях вчера с премиера Борисов и се разбрахме, че от следващата година ще финансираме само тези федерации, които имат шансове да вземат водещи места в световния спорт и няма да раздаваме на калпак. И резултатите от олимпиадата показаха, че възвращаемостта от инвестираните в спорт у нас пари е много ниска. Ще подпомагаме изявените спортисти, другите да си търсят спонсори, уточни министъра. Той посочи, че в момента текат ревизии в още 20 федерации и навсякъде се натъкват на раздаване на безотчетни пари и неприлагане на закона за обществените поръчки.

От финансовото министерство са категорични, че трябва да се промени и схемата и размера за получаване на премии за медали. Сега у нас се получават в пъти по-големи премии за медали отколкото в САЩ, Канада, Вликобритания. В САЩ за златен медал взимат 25 хил долара, а у нас 200 бона.