Google вдига рейтинга на БГ спортисти

Проучване на онлайн пазара за популярността на родните олимпийци от Лондон направиха интернет анализатори. То е базирано върху местни запитвания посредством Google Trends, Google Insights и Google AdWords.

Проследявайки трафика на имената на 63-ма български атлети, преди и по време на Олимпийските игри в Лондон, те са установили, че на най-голяма народна любов се радва топ ракета ни Григор Димитров, който според Google е бил търсен от 5,400 потребитела. Така младият тенисист измести атлетката ни Ивет Лалова – досегашен лидер след спечеленото от нея злато в Хелзинки.

Специалистите отчитат огромен интерес към  Йордан Йовчев веднага след класирането му за финалите по спортна гимнастика. Покачването е рязко и се дължи както на отразяването в средствата за масова информация, така и по виртуалните комуникационни канали.

След него се нареждат Цвети Пиронкова и сребърният медалист по борба Станка Златева. Противно на очакванията пък са резултатите за националите ни по волейбол. Въпреки шума около представянето на родния ни тим, резултатите показват реален интерес единствено към Цветан Соколов и Владимир Николов, които са на шесто и осмо място в класацията.

Десетката в онлайн търсенето се допълва от боксьора Тервел Пулев, художествената гимнастичка Силвия Митева и плувеца Петър Стойчев. Любопитно е, че извън топ 10 остава българската рекордьорка Мария Гроздева, която се класира на 12-о място по данните от проучването.