Български щангист спечели злато, изпревари холандците и руснаците на почетната стълбичка

При най-тежките 17-годишни кадети, в категория над 94 кг Христо Христов постигна шест успешни опита

Христо Христов успя да вземе първото място

Христо Христов успя да вземе първото място

Златен медал за България на еврошампионата в Косово. Европейско първенство по вдигане на тежести се проведе в Прищина. При най-тежките 17-годишни кадети, в категория над 94 кг Христо Христов постигна шест успешни опита и злато в двубоя с общ резултат 355 кг. Христов записа успешни опити в изхвърлянето на 150, 155 и 160 кг, след това и в изтласкването.

Така състезателят изпрeвари останалите с 23 кг. Втори остана Енцо Кюворге от Холандия с 332 кг, какъвто е резултатът и на бронзовия медалист Арсен Марденов от Русия. Също при 17-годишните в категория 85 кг Златомир Ковачев  се нареди седми в двубоя и в двете движения с 275 кг (120 и 155).

"Добре е, че поддържаме традицията при младите неизменно да печелим медали на подобни големи първенства. Със златото днес Христо Христов доказа, че е един от най-талантливите млади щангисти на планетата, отдавна не сме имали толкова класен състезател при супертежките", заяви веднага след първенството олимпийският шампион Иван Иванов, старши треньор на националните отбори.

Така само в двубоите България спечели общо 6 медала от шампионата в Прищина - злато за Ивана Петрова и Христо Христов, сребро за Галя Шатова и бронз за Мария Димитрова, Ангел Русев и Виктория Станева.