Денков и Илиев наградиха най-добрите спортисти на България за 2023 година

 
Министерството на младежта и спорта и Български спортен тотализатор отличиха най-добрите спортисти на България за изминалата година на церемонията „Спортната слава на България 2023“. Награждаването се проведе в тренировъчната зала на "Арена София", съобщи БГНЕС.

Специален гост на събитието беше премиерът Николай Денков. "Днес сме тук да покажем нашето уважение и признание към хората, които прославиха България по света. Ние политиците, българските граждани, ви се възхищаваме и ще ви подкрепяме. Имате министър, който се чувства един от вас и прави всичко възможно да ви помага. Годината е олимпийска, стискаме палци, но преди това ще направим всичко възможно да ви подкрепим", обяви той.

Премиерът връчи и първата от наградите. Тя бе за ансамбъла по художествена гимнастика.

След това дойде ред и на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев, който отличи на Боряна Калейн и Стилияна Николова.

Сред наградените бяха още параолимпийците Християн Стоянов и Ружди Ружди, боксьорите ни Станимира Петрова, Хавиер Ибанес, Йордан Морехон и Светлана Каменова, борците Едмонд Назарян, Кирил Милов, Семьон Новиков, Юлиана Янева, Биляна Дудова, Микяй Наим, Георги Вангелов и Евелина Николова, стрелецът Кирил Киров, щангистите Карлос Насар и Иван Димов, фехтовачката Йоана Илиева, както и бадминтониските Стефани и Габриела Стоеви.

Всички те са завоювали медали на световни и европейски първенства по олимпийски и параолимпийски дисциплини и категории през изминалата 2023-а година. По този критерий всеки един атлет, донесъл на България златен, сребърен или бронзов медал ще бъде и премиран от Българския спортен тотализатор. За целта са осигурени средства в размер на 110 000 лева.

За финал бяха връчени и три специални награди за изключителни спортни резултати, утвърждаващи авторитета на българския спорт в световен мащаб. Те отидоха в Спортист №1 на България Александър Везенков, най-добрият ни тенисист Григор Димитров и националният отбор по шахмат за жени, който триумфира с европейската титла през годината.